RRB NTPC EXAM - 2016 :: CBT Online Practice Bits Set - 22

1. A certain sum of money amounted to Rs. 584 at 6% in a certain time in which Rs. 720 amounted to Rs. 850 at 5%. If the rate of interest is simple, find the sum.
1) Rs. 440 
2) Rs. 360 
3) Rs. 480 
4) Rs. 460 
5) Rs. 420

2. Three pipes P1, P2 and P3 can fill a cistern in 12 hours. After working together for 4 hours, P3 is closed and P1 and P2 fill the cistern in 16 hours. They find the time in which the cistern can be filled by pipe P3.
1) 24 hours 
2) 16 hours 
3) 14 hours 
4) 36 hours 
5) 32 hours

3. A room is 10.5 m long and 5 m broad. The cost of papering the wall with paper 1.5 m wide at Rs. 24 per square metre is Rs. 3968. Find the height of the room.
1) 8 m 
2) 6 m 
3) 12 m 
4) 10 m 
5) 14 m

4. Find the volume of cube whose diagonal is 12 3 metre.
1) 1782 cm^2 
2) 1748 cm^2 
3) 1444 cm^3 
4) 1728 cm^2 
5) 1278 cm^3


5. A card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a spade or a king?
1) 5/13
2) 4/13 
3) 1/4
4) 1/13 
5) 8/13

Answers:

1. 3 Required sum = 584/(1 - 6/5) + (850 * 6)/(720 * 5)
= 584/(-1/5 + 17/12)  = = 584 × 12 × 5/(-12 + 85)
= 584×12×5/73    = = Rs. 480

2. 1;
Required time = 12 * 16/(16 - 12 + 4) = 24 hours

3. 1
Let the height be h m 2 × h (10.5 + 5) = 3968/24 × 15/10
h = 3968/24 × 3/2 × 10/155 × ½  = 8 m

4. 4
Volume = [(12√ 3)/√ 3]^3 = 1728 m^3

5. 2
P (E1) = P (getting a spade) = 13/52 = 1/4
P (E2) = P (getting a king) = 4/52 = 1/13
P (E1 Union E2) = 1/52 P (a spade or a king) = P(E1 Union E2)
= P(E1) + P(E2) – P(E1 Intersection E2)
= 1/4 + 1/13 - 1/52 = (13 + 4 - 1)/52
= 4/13

Reasoning:  

Directions (Q.1 –5) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
(I) P, Q, R, S, T, V and W are seven members of a family.
(II) Each one of them has a different profession – Doctor, Teacher, Lawyer, Engineer, Architect,      Charted Accountant and Banker – and their incomes are different.
(III) There are two married couples in the group.
(IV) R is the Doctor and earns more than the Engineer and the Lawyer.
(V) T is married to the Chartered Accountant and she earns the least.
(VI) No lady is either Lawyer or Engineer.
(VII) Q, the Teacher, earns less than P, the Banker. W is married to Q and he earns more than S and P.
(VIII) V is not the Lawyer. The Chartered Accountant earns less than the Lawyer but more than the Banker.

1.Who earns the maximum in the family?
A) V 
B) W  
C) R  
D) S 
E) None of these

2.Which of the following is a pair of married couple?
A) RT 
B) VT  
C) QT  
D) ST  
E) None of these

3.What is P’s position from the top when they are arranged ?
A) Second  
B) Fourth  
C) Third  
D) Sixth  
E) None of these

4.What is the profession of V?
A)Engineer
B)Chartered Accountant
C)Engineer or Chartered Accountant
D)Data inadequate
E)None of these

5.At least how many male members are there in the family?
A) Two  
B) Three 
C) Four  
D) Five 
E) None of these

Answers
1. C
2. E
3. E
4. C
5. B

Hints for Ques(1-5)
Salary wise Decreasing  order of Persons
R- Doctor (Highest Salary)
V- Engineer or CA (Male)
W- Lawyer
S- CA or engineer(Male)
P-banker
Q- teacher(Female)
T- Architect (Female)(Lowest Salary)

Married couple are
S(Male)-T(Female)
W(Male)-Q(Female)

General Knowledge:
        1. Article 1 of the constitution of india declares india as?
A)    Federal state
B)    Quasi-federal state
C)    Unitary state
D)    Mahajan commission
Answer: D

2.The number of union territories in india is?
A)    5
B)    6
C)    7
D)    9
Answer: C

3.Which of the following statements is true?
A)    g is less at the earth’s surface than at a height above or at a depth below it
B)    g is the same at all places on the surface of the earth
C)    g is greater at the poles that at the equator
Answer: D

4.A geostationary satellite should be launched such that it moves from?
A)    North to south In the polar plane
B)    South to north in the polar plane
C)    East to west in the equatorial plane
D)    West to east in the equatorial plane
Answer: D

5.The most famous educational centre during the period of mauryan age was?
A)    Vishakhdatta
B)    Kautilya
C)    Bana
D)    Kalhana
Answer: A

6.Who was the writer of mudrarakshasa?
A)    Vishakhdatta
B)    Kautilya
C)    Purana
D)    Indica
Answer: A

7.What is the name of megasthenes’s book?
A)    Arthashastra
B)    Rigveda
C)    Purana
D)    Indica
Answer: D

8.The study of lakes is called?
A)    Limnology
B)    Potomology
C)    Topology
D)    Hydrology
Answer: A

9. Hawaii islands are known for active volcanoes because?
A)    They are located in the subuction zone of covering plates
B)    Faults and fractures are found there
C)    They are situated over a hot plume
D)    They are situated on a mild oceanic ridge with rising convective currents
Answer: C

10.The smallest million city of india is?
A)    Amritsar
B)    Allahabad
C)    Rajkot
D)    Vijayawada
Answer: C

11.Which one of the following calsses of town are included in the category of small towns by the census of india ?
A)    Class VI
B)    Class V and VI
C)    Class IV,V and VI
D)    Class III,IV V and VI
Answer: D

12.Species containing same number of electrons are called?
A)    Isotopes
B)    Isobars
C)    Isoelectronic
D)    Isotones
Answer: C

13.A radioactive substance emits?
A)    Alpha particle
B)    Beta particle
C)    Gamma particle
D)    All of the three
Answer: D

14.What is SARS?
A)    An organisation
B)    A disease caused by virus
C)    A diesease caused by bacteria
D)    Carbohydrate & nucleic acid
Answer: B

15.Infectious disease small pox is caused due to?
A)    Virus
B)    Bacteria
C)    Fungi
D)    Algae
Answer: A


                                 Indian Geography: Soils of India
                     
                               SSC CGL CHSL Previous Papers Free Download

                            Ancient Indian History  For SSC And Railway Exams


RRB NTPC EXAM - 2016 :: CBT Online Practice Bits Set - 22 RRB NTPC EXAM - 2016 :: CBT Online Practice Bits Set - 22 Reviewed by Honey on 18:41:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.