RRB NTPC Exam - 2016 :: CBT Online Practice Set - 10

RRB NTPC Exam - 2016 :: CBT Online Practice Set - 10
RRB NTPC Exam - 2016 :: CBT Online Practice Set - 10 
1. Which one of the following appointments is not made by the President of India?
     A. Speaker of the lok Sabah
     B. Chief justice of India
     C. Chief of the Air Force
     D. Chief of the Army
     Answer: A

2. Who among the following has the power to form a new state within the Union of India?
    A. President
    B. prime minster
    C. Supreme Court
    D. Parliament
    Answer: D

3. Kanchipuram is in which of the following states?
     A. Kerala
     B. Andhra Pradesh
     C. Tamil Nadu
     D. Karnataka
     Answer: C

4. The Sivasamudram Falls is on
     A. River Cauvery
     B. River Subernarekha
     C. River Indravati
     D. None of the above
     Answer: A

5. The Vindhyas belong to which class of mountains?
     A. Block Mountains
     B. Fold Mountains
     C. Volcanic Mountains
     D. Residual Mountains
     Answer: D


6. Which of the following has the least penetrating power?
     A. Alpha particles
     B. Beta particles
     C. Gamma rays
     D. All have the same penetrating power
     Answer: A

7. Optic fibers are mainly used for which of the following?
     A. Communication
     B. Weaving
     C. Musical Instruments
     D. Food industry
     Answer: A

8.  ‘Ohm’ is the unit of
     A. Resistance
     B. Specific resistance
     C. Conductivity
     D. None of the above
     Answer: A
     

9. Rocket works on the principle of
      A. Conservation of mass
      B. Conservation of energy
      C. Conservation of momentum
      D. None of the above
      Answer: C

10. Who laid the foundation of the first independent Turkish Kingdom in India?
      A. Mohammad Qasim
      B. Qutubuddin Aibak
      C. Ghiassuddin Balban
      D. Mohammaa-bin-Tughlaq
      Answer: B

11. The Delhi Sultanate virtually ended due to the invasion of
       A. Changez Hhan
       B. Babur
       C. Nadir shah
       D. Timor
       Answer: C

12. In which region of India was the Suharawadi order of Sufism popular?
      A. Delhi and Bihar
      B. Delhi and Doag region
      C. Punjab and sind
      D. Around Ajmer
      Answer: C

13. In which of the following industries is the maximum number of women employed in India?
      A. Textile
      B. Jute
      C. Tea
      D. Coal
      Answer: C

14. Which of the following is the largest part of the brain?
       A. Cerebrum
       B. Medula
       C. Thalmus
       D. Ceribrum
       Answer: A

15. Calcium content is Maximum in
       A. Bajra
       B. Maize
       C. Sorghum
       D. Wheat
       Answer: B


16. Two trains of equal length, running in opposite directions, pass a pole in 18 s and 12 s. the trains will cross each other in
      A. 14.4 s
      B. 15.5 s
      C. 18.8 s
      D. 20.2 s
      Answer: A

17. The sum of first 50 odd natural numbers is
      A. 1000
      B. 1250
      C. 5200
      D. 2500
      Answer: D

18. Which is the least number which when doubled will be exactly divisible by 12, 18, 21 and 30?
      A. 2520
      B. 1260
      C. 630
      D. 196
      Answer: C

19. Some articles were bought at 6 for Rs. 5 and sold at 5 for Rs. 6. Gain is
       A. 5 %
       B. 6 %
       C. 30 %
       D. 44 %
       Answer: D

20. A man covered a certain distance at a speed of 5km/h and returned at a speed of 3 km/h. find the average speed in whole journey.
      A. 3.5 km/h
      B. 3.75 km/h
      C. 3 km/h
      D. 4 km/h
      Answer: 
Direction (21-25): Each of the following idoms/phrases is followed by four alternatives, choose the one which best expresses its meaning.

21. To kick the bucket
     A. To be angry
     B. To hurt your self
     C. To die
     D. To hurt somebody
     Answer: C

22. To call on
     A. To criticize
     B. To visit
     C. To abuse
     D. To consider
     Answer: B

23. To play off old scores
      A. To take revenge
      B. To pay your debt
      C. To be punished
      D. To meet an old friend
      Answer: A

24. To come home to
      A. To repent
      B. To resist
      C. To be happy
      D. To understand
      Answer: D

25. To be in high spirits
      A. To be talkative
      B. To be uncontrollable
      C. To be cheerful
      D. To be drunk
      Answer: C

RRB NTPC Exam - 2016 :: CBT Online Practice Set - 10 RRB NTPC Exam - 2016 :: CBT Online Practice Set - 10 Reviewed by SSC-IBPS on 18:49:00 Rating: 5
Powered by Blogger.