RRB NTPC - 2016 :: Online CBT Practice Set- 12

1. Cultivation of ornamentala & shurbs plant?
A)    Agronomy
B)    Olariculture
C)    Arboriculture
D)    Silviculture
         Answer: C

2. Study of growing plant without soil in water containing nutrient is?
A)    Hydrotonics
B)    Hydrophonics
C)    Hypotonics
D)    None
         Answer: B

3. Species is a group of organisms which?
A)    Interbreed freely
B)    Do not interbreed
C)    Live together                         Science Study Notes
D)    None of these
         Answer: A

4. Who among the following proposed that atom is indivisible?
A)    Dalton
B)    Berzelius
C)    Rutherford
D)    Avogadro
         Answer: A

5. Neutron was discovered by?
A)    J.J.Thomson
B)    Chadwick
C)    Rutherford
D)    Priestley
         Answer: B


6. In which exo-system grassland is included?
A)    Marine
B)    Fresh water
C)    Terrestrial
D)    Artificial
         Answer: C

7. Which one among the following groups is the most abundant in terms of number of species identified?
A)    Fungi
B)    Green plants
C)    Bacteria
D)    Insects
         Answer: C

8. Which one of the following pairs is Not correctly matched?
A)    First five year plan : 1951-56
B)    Thrid five yar plan : 1961-66
C)    Fifth five year plan : 1974-79
D)    Ninth five year plan : 1996-2001
         Answer: D

9. Economic planning is in?
A)    Union list
B)    State list                         Environment Quiz  
C)    Concurrent list
D)    Not any specified list
           Answer: C
10. Sandstone is metamorphosed to?
A)    Hydration
B)    Exfoliation
C)    Oxidation
D)    Solution
         Answer: B

11. Which one of the following is not a soil forming process?
A)    Weathering
B)    Translocation
C)    Gleying
D)    Hydration
         Answer: C

12. Rift valley is formed?
A)    Between two anticlines
B)    Between two faults
C)    Erosion of synclinal basin
D)    Due to volcanic eruption               
         Answer: B

13. Which one of the following rulers of Magadha was the contemporary of Alexander, the great?
A)    Mahapadmananda
B)    Dhanananda
C)    Sukalp
D)    Chandragupta maurya
         Answer: B

14. Where was the seat of the first republic of the world in 6th century BC?
A)    VAISHALI
B)    ATHENS
C)    SPARTA
D)    PATIPUTRA
         Answer: A

15. By which ruler pataliputra was chosen for the first timeas a capital?
A)    Ajatasatru
B)    Kalasok
C)    Udayin
D)    Kanishka
         Answer: C

16. Definition of force comes from Newton’s?
A)    First law of motion
B)    Second law of motion
C)    Third law of motion
D)    Law of gravitation
         Answer: A

17. A passenger in a moving train tosses a coin upward which falls behind him. It implies that the motion of the train is?
A)    Accelerated
B)    Along the circular tracks
C)    Retarded
D)    Uniform                      Geography Study Notes
           Answer: A

18. An object with a constant speed?
A)    Is not accelerated
B)    Might be accelerated
C)    Is always accelerated
D)    Also has a constant velocity
          Answer: C

19. Under which article of the constitution of India fundamental rights are provided to citizens?
A)    Article 12 to 35
B)    Article 112 to 135
C)    Article 212 to 235
D)    None of these
          Answer: A

20. Which of the following is given the power to implement the fundamental rights by the constitution?
A)    All court in india
B)    The parliament
C)    The president
D)    The supreme court and high courts
             Answer: D
21. Which one of the following is NOT a fundamental right?
A)    Right to freedom
B)    Right to equality
C)    Right to property
D)    Right against exploitation
          Answer: C

22. Sodium carbonate crystals lose water molecules. This property is called?
A)     Hygroscopy
B)    Deliquescence
C)    Efflorescence
D)    None of these
          Answer: C

23. The rolling plan for backward countries was suggested?
A)    Gunnar myrdal
B)    W.A.Lewis
C)    R.Nurkse
D)    A.Samuelson
          Answer: A

24. Folding is the result of?
A)    Epeirogenetic force
B)    Coriolis force
C)    Orogenetic force
D)    Exogenetic force
          Answer: C

25. Continents have drifted apart because of?
A)    Volcanic eruptions
B)    Tectonic activities
C)    Folding and faulting of rocks
D)    All of the above

           Answer: B

RRB NTPC - 2016 :: Online CBT Practice Set- 12 RRB NTPC - 2016 :: Online CBT Practice Set- 12 Reviewed by Mani Babu on 19:57:00 Rating: 5
Powered by Blogger.