RRB NTPC - 2016: CBT Online Practice Set - 11

1. Scientist who is known as father of botany?
A)    Aristotle
B)    Darwin
C)    Theophrastus
D)    Linneus
         Answer: C

2. Who is known as father of biology?
A)    Aristotle
B)    Darwin
C)    Lamark
D)    Purkenja
         Answer: A

3. the most abundant metal in earth crust is?
A)    Iron
B)    Magnesium
C)    Calcium                      General Studies Mixed Quiz
D)    Aluminum
         Answer: D

4. Which one of the following is not an element?
A)    Diamond
B)    Ozone
C)    Silica
D)    Graphite
         Answer: C

5. Which one of the following is correctly matched?
A)    Producer – Deer
B)    Primary consumer – Leopard
C)    Secondary consumer –Grass
D)    Decomposer – Bacteria
         Answer: D


6. Which method of water purification does not kill microorganism?
A)    Boiling
B)    Filtration
C)    Chlorination
D)    Uv-rradiation
         Answer: B

7. The planning commission of india is?
A)    A constitutional body
B)    An independent and autonomous body
C)    A statutory body
D)    A non-statutory body
         Answer: D

8. Mahalanobis model has been associated with which five year plan ?
A)    First five year plan
B)    Second five year plan
C)    Third five year plan               PhysicsQuiz
D)    Fourth five year plan
         Answer: B

9. Which was the first capital of Magadha?
A)    Pataliputra
B)    Vaishali
C)    Girivarja (Rajgriha)
D)    Champa
         Answer: C

10. Who founded pataliputra?
A)    Udyain
B)    Ashoka
C)    Bimbisar
D)    Mahapadmananda
         Answer: A

11. By whom the first republic of the world was established in vaishali?
A)    Maurya
B)    Nand
C)    Gupta
D)    Lichhavi
         Answer: D

12. A body is lifted by a man to height of 1 m in 30S. Another man lifts the same mass to the same height in 60s. The work done by them are in the ratio?
A)    1:2
B)    1:1
C)    2:1
D)    4:1
         Answer: B

13. in an elastic collision?
A)    Momentum is conserved but energy is not
B)    Energy is conserved but momentum is not
C)    Both momentum nor energy are conserved
D)    Neither momentum nor energy is conserved
         Answer: C

14. Which of the constitutional provision lays down that taxes can neither be levied nor collected without the authority of law?
A)    Article 265
B)    Article 266
C)    Article 269
D)    Article 369
         Answer:  B

15. Functions to be assigned to panchayats by 73rd amendment of the constitution are mentioned in?
A)    Tenth schedule
B)    Eleventh schedule
C)    Twelfith schedule                           GeneralScience Study notes
D)    Thirteenth schedule
         Answer: B

16. The number nearest to 10000 which is exactly divisible by each of 3, 4, 5, 6, 7 and 8 is
            A)  9240
            B) 10800
            C) 9996
            D) 100000
            Answer: B  

17. By selling a basket for Rs. 19.50, a shopkeeper gains 30%, For how much should he sell it to gain 40 %?
             A) Rs. 21
             B) Rs. 21.50
             C) Rs. 24
             D) Rs. 23
             Answer: A

18. The price of sugar is reduced by 20 % now; a person can buy 500 g more sugar for Rs.36. The original price of sugar per KG was.
           A) Rs. 14.40
           B) Rs. 18
           C) Rs. 15.60
           D) Rs. 16.50
           Answer: B

19. A boot running downstream covers a distance of 20 km in 2 h, while it covers the same distance upstream in 5h. Then, speed of the boot in still water is
            A) 7 km/hr
            B) 5 km/hr
            C) 4 km/hr
            D) 6 km/hr
            Answer: A

20. Two numbers are respectively 10 % and 25% more than a third number. What percent is the first of the second?
            A. 88 %
            B. 65 %
            C. 75 %
            D. 80 %
            Answer: A

21. AMV , FQX , KUZ,?
          A) NYB
          B) OXA
          C) PYB
          D) MYB
          Answer: C

22. 27, 32, 30, 35, 33,?
          A) 28
          B) 31
          C) 36
          D) 38
          Answer: D

Direction (23-25): in each of the following questions, choose the correctly spelt word.

23.  A) Pitiaeble
       B) Pitiable
       C) Pitiabale
       D) Pitebale
       Answer: B

24.  A) Vetniary
       B) Vetarinary
       C) veteninary
       D) veterinary
         Answer: D

25.  A) Tranquillity
       B) Trenquillity
       C) Trenquillity
       D) Tranquility
       Answer: D
       
RRB NTPC - 2016: CBT Online Practice Set - 11 RRB NTPC - 2016: CBT Online Practice Set - 11 Reviewed by Honey on 19:16:00 Rating: 5
Powered by Blogger.