Reasoning Quiz On Symbol For Railway Ntpc And SSC CGL SSC CHSL Exams

1.If ‘+’ stands for ‘÷’,  ‘×’ stands for ‘+’, ‘-‘ stands for ‘×’ and ‘÷’ stands for ‘ - ‘, then which of the following statements is correct ?
(A)36× 6 + 7 ÷ 2 – 6 = 20
(B)36 ÷ 6 + 3 × 5 – 3 =45
(C)36 + 6 – 3 × 5 ÷ 3 = 24
(D)36  - 6 + 3 × 5 ÷ 3 = 74

2.In the following equation, select correct combination of mathematical sign to replace * signs and to balance the equation.
16 * 4 * 5 * 9 * 1
(A)+ ÷ = ×    
(B)÷ + = ×
(C)×= + -    
(D)+ × = ÷

3. Identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.If
‘ – ‘ stands for division
‘ +’  stands for multiplication
‘ ÷’ stands for subtraction
‘ ×’ stands for addition
Which one of the equations is correct?
(A)18 + 14 – 24 x 12 ÷ 16 = 12
(B)16 x 14 – 24 ÷ 18 + 12 = -24
(C)24 – 12 + 12 ÷ 16 x 18  = 26
(D)18 ÷ 16 + 12 x 18 ÷ 12 = 24

4. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation.
7 * 5 * 5 * 4 * 10
(A)+ ÷ - =
(B)x - =x
(C)x + = x
(D)+ x÷ =


5. If 34 * 12 = 23, 28 * 76 = 52, 97 * 39 = 68 then what should 37 * 73 be?
(A)32      
(B)25
(C)86     
(D)55

6. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs so as to balance the equation.  
8 * 8 * 1 * 11 * 11
(A)+ = ÷ -     
(B)x + = ÷
(C)÷x + =     
(D)- + = ÷

7. Substitute the correct mathematical symbols in place of * in the following equation:
16 * 4 * 5 * 14 * 6
(A)÷ - = ×    
(B)– x +=
(C)÷x = +    
(D)÷ + = -

8. If ‘x’ means ‘-' , ‘-' means ‘x’, ‘+’ means ‘÷' and ‘÷' means ‘-', then
(15 - 10) ÷ (130 + 10) x 50 = ?
(A)1800   
(B)113
(C)2000   
(D)87

9. Substitute the arithmetical signs in the place of * in the following equation:
7 * 7 * 2 * 1 = 12
(A)x - ÷   
(B)+ - x
(C)x - +    
(D)+ x –

10. If ‘+’ means ‘÷’, ‘-'means ‘x’, ‘÷’ means ‘+’ and ‘x’ means ‘-'then
36 x 12 + 4 ÷ 6 + 2 – 3 = ?
(A)42     
(B)18
(C)40     
(D)2

Answers:-
1.  D
2.  B
3.  C
4.  C
5.  D
6.  D
7.  C
8.  D
9.  B

10. A





Reasoning Quiz On Symbol For Railway Ntpc And SSC CGL SSC CHSL Exams Reasoning Quiz On Symbol For Railway Ntpc And SSC CGL SSC  CHSL Exams  Reviewed by SSC-IBPS on 13:30:00 Rating: 5
Powered by Blogger.