Physics Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Ntpc Exam

            1. Bernoulli’s principle does not explain?
A)    Curved path of a spinning ball
B)    Lift of a jet
C)    Working of a point sprayer
D)    Automatic blowing of 7 the roots of houses during blizzard in hill areas
Answer: B

            2. An ideal liquid flows through a horizontal tube of variable diameter. The pressure is lowest where the?
A)    Velocity is highest
B)    Velocity is lowest
C)    Diameter is largest         RailwayExam Syllabus - 2016
D)    None of these
Answer: A

            3. When a fluid passes through the constricted part of a pipe its?
A)    Velocity and pressure decrease
B)    Velocity and pressure increase
C)    Velocity decreases and pressure increases
D)    Velocity increases and pressure decreases
Answer: D


            4. The rate of leak from a hole in a tank is?
A)    Independent of its height from the bottom
B)    More if situated near the bottom
C)    More if situated near its top
D)    More at midway between top and bottom
Answer: B

            5.  Dynamic lift is related to ?
A)    Bernoulli’s theorem
B)    Archimedes principle
C)    Equation of continuity
D)    Pascal’s law
Answer: A

            6.  A gale blows over a house. The force due to the gale on the roof is?
A)    In the downward direction
B)    In the upward direction
C)    Zero
D)    Horizontal                       Cbt Practice Bits
Answer: B

            7.  A large tank having a small hole at the bottom is filled with water to a height h. if the stream of water coming out of the hole is directed vertically upwards it will?
A)    Rise to height h
B)    Rise to a height less than h
C)    Rise to a height greater than h
D)    Not rise at all
Answer: A

            8.  If a stream of air is blown under one of the pans of a physical balance in equilibrium, then the pan will?
A)    Go up
B)    Go down
C)    Not be affected
D)    None of these
Answer: B

            9.  The velocity of flow of a liquid through an orifice at the bottom of a tank depends on the?
A)    Area of the cross-section of the orifice
B)    Height of the liquid above the orifice
C)    Acceleration due to gravity
D)    Both (b) and (c)
Answer: D

            10.  An application of bernoulli’s equation for fluid flow is found in?
A)    Dynamic lift of an aeroplane
B)    Viscosity meter
C)    Capillary rise
D)    Hydraulic press

            Answer: A

Physics Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Ntpc Exam Physics Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Ntpc Exam Reviewed by SSC-IBPS on 12:04:00 Rating: 5
Powered by Blogger.