Physics Quiz for Railway And SSC All Competitive Exams

Physics Quiz for Railway And SSC All Competitive Exams
Physics Quiz for Railway And SSC All Competitive Exams
1. Mechanical waves
      A) Are longitudinal only
      B) Transverses only
      C) Both A and B
      D) None of these
      Answer:-C

2. Transverses waves can propagate
      A) Both in a gas and in a metal
      B) In a gas but not in a metal
      C) Not in a gas but in a metal
      D) Neither in a gas nor in a metal
       Answer:-C

3. Waves which do not require any material medium for its propagation is
      A) Matter waves
      B) Mechanicalwaves
      C) Elestic waves
       D) Electromagnetic waves
       Answer:-D


4. The period of pendulum depends upon
      A) Mass
      B) Length
      C) Amplitude
       D) Energy
       Answer:-B

5. If a pendulum is allowed to oscillate in to jar containing water, its period will be
      A) Increase
      B) Decrease
      C) Remain same
      D) None of these
      Answer:-A

6. If the mass of the pendulum is doubled, the time period
      A) Become double
      B) Become half
      C) Become four times
      D) None of these
      Answer:-D

7. When the bomb is central position the forces are
       A) Balenced
       B) Un Balenced
       C) Both A and B
       D) None of these
        Answer:-A

8. The phenomenon in which the amplitude of oscillationof pendulum decreases gradually is called
       A) Decay period of oscillation
       B) Damping
       C) Building up oscillation
       D) Maintained oscillation
        Answer:-B

9. The product of the time period of a wave and its frequency is
        A) Infinite
        B) Zero
        C) Unity
        D) None of these
        Answer:-C

10. Sound travels fastest in
        A) Steel
        B) Air
        C) Water
        D) Vacume

        Answer:-A

Physics Quiz for Railway And SSC All Competitive Exams Physics Quiz for Railway And SSC All Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 12:00:00 Rating: 5
Powered by Blogger.