Mixed Quiz For SSC CGL SSC CHSL AND Railway Ntpc Exams

1. Who among the following gave the following statement about the Indian constitution?
‘Indian constitution strikes a good balance between extreme rigidity and too much flexibility’.
A)    B.R.Ambedkar
B)    M.V.Pylee
C)    Alexanderowicz
D)    K.C.Wheare
           Answer: C

2. The most essential feature of the parliamentary form of government is the ?
A)    Sovereignty of the parliament
B)    Written constitution
C)    Accountability of the executive to the legislature
D)    Independent judiciary
           Answer: D

3. When two bodies stick together after the collision is said to be?
A)    Perfectly elastic
B)    Partially elastic
C)    Completely inelastic
D)    None of these                       Oscar Awards 2016
           Answer: C

4. A bullet hits and gets embedded in a solid block resting on a horizontal friction less table. What is conserved?
A)    Momentum and KE
B)    Momentum
C)    KE
D)    Neither momentum nor KE
           Answer: B

5. The local name of mohenjodaro is?
A)    Mound of the living
B)    Mound of the great
C)    Mound of the dead
D)    Mound of the servivor
           Answer: C


6. The Indus valley civilization specialized in?
A)    Town planning
B)    Architecture
C)    Craftsmanship
D)    All of these
          Answer: A

7. The famous figure of a dancing girl found in the excavation of mohenjodaro was made up of?
A)    Terracotta
B)    Steatite
C)    Bronze
D)    Red limestone
           Answer: C

8. Geostationary orbit is at a height of?
A)    6 KM
B)    1000 km
C)    3600 km                          Union Budget
D)    36000 km
           Answer: D

9. Owing to the equatorial bulge and the polar flattening the polar radius of the earth falls short of the equatorial radius by about?
A)    22 km
B)    36 km
C)    41 km
D)    53 km
          Answer: A

10. In the post-independence period economic reforms were first introduced in India under?
A)    Janata party government (1977)
B)    Indira gandhi government (1980)
C)    Rajiv gandhi government (1985)
D)    P.v. narasimha rao government (1990)
          Answer: D

11. Only one of the following can be the ex-officie chairman of the planning commission. He is the ?
A)    Minister for planning and development
B)    Home minister
C)    Prime minister
D)    Finance minister
           Answer: C

12. Which of the gas is not known as greenhouse gas?
A)    Methane
B)    Carbon dioxide
C)    Nitrous oxide                                                 Gk Important Questions
D)    Hydrogen
          Answer: D

13. Tran boundary pollution (or) Acid rain is caused by?
A)    Nitrogen oxide and sulphur dioxide
B)    Carbon monoxide
C)    Carbon dioxide
D)    Hydrocarbon
             Answer: A

14. The father of modern chemistry is?
A)    Priestley
B)    Lavoisier
C)    Dalton
D)    Mendeleeff
          Answer: B

15. Homo sapiens is the scientific name of?
A)    Honeybee
B)    Monkey
C)    Man
D)    Tiger
           Answer: C

Mixed Quiz For SSC CGL SSC CHSL AND Railway Ntpc Exams Mixed Quiz For SSC CGL SSC CHSL AND Railway Ntpc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 16:12:00 Rating: 5
Powered by Blogger.