Indian Polity Quiz:: GK model Question For SSC CGL CHSL And Railway Exams

1.The authority to specify as to which castes shall be deemed to be scheduled castes rests with the following?
A)    Commission for scheduled castes and tribes
B)    Prime minsiter
C)    Governor of the state
D)    President
Answer: D

2.Election to the office of the president is conducted by ?
A)    The speaker of the lok sabha
B)    The prime minister’s office
C)    The ministers for pariamentary affairs
D)    The election commission of india
Answer: D

3.The vice-president is the ex-office chairman of the ?
A)    Rajya sabha
B)    Lok sabha
C)    Planning commission
D)    National development council
Answer: A

4.In case the president whishes to resign, to whom is he to address his resignation letter?
A)    Chief justice of india
B)    Secretary of lok sabha
C)    Vice-president
D)    Prime minister
Answer: C


5.Who held the office of the vice-president of india for two consecutive terms?
A)    Dr.Radhakrishnan
B)    Mr.R.Venkataraman
C)    Dr.Shankar dayal sahrma
D)    Mr.V.V.Giri
Answer: A

6.In case the president whishes to resign, to whom is he to address his resignation letter?
A)    Chief justice of india
B)    Secretary of lok sabha
C)    Vice-president
D)    Prime minister
Answer: C

7.Who held the office of the vice-president of india for two consecutive terms?
A)    Dr.Radhakrishnan
B)    Mr.R.Venkataraman
C)    Dr.Shankar dayal sharma
D)    Mr.V.V.Giri
Answer: A



8.The union executive of india consists of?
A)    The president, vice-president and the council of ministers only
B)    The president and the council of ministers only
C)    The president, the vice-president, the council of ministers and lok sabha speaker
D)    The president, the prime minister, deputy chairman of rajya sabha, lok sabha speaker
Answer: A

9.Which one of the following statements regarding the vice-president of india officiating as president is correct?
A)    He shall to be chairman of the council of sates
B)    He shall cease to be the chairman of the council of states
C)    He sahll nominate the next-seniror-most member of the house to be the chairman of the council of states
D)    None of the above
Answer: B

10.  Who is the chairman of the rajya sabha?
A)    The president
B)    The vice-president
C)    The prime minister
D)    The speaker
Answer: B

           CLICK HERE:: More polity Quiz 

Indian Polity Quiz:: GK model Question For SSC CGL CHSL And Railway Exams Indian Polity Quiz:: GK model Question For SSC CGL CHSL And Railway Exams Reviewed by Mani Babu on 17:32:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.