Indian Polity Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Exams

Indian Polity Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Exams
Indian Polity Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Exams

           1.  Which one among the following has the power to regulate the right of citizenship in inida?
A)    The union cabinet
B)    The parliament
C)    The supreme court
D)    The law commission
Answer: B

           2.   With what subject do the articles 5to 11 of the constitution of india deal?
A)    Indian union and its territory
B)    Citizenship
C)    Fundamental duties
D)    Union executive                                                  Biology Quiz
Answer: B

           3.   In which part of the constitution details of citizenship are mentioned?
A)    I
B)    II
C)    III
D)    IV
Answer: B


           4.    The brand name of 16 digit unique identification number to be assigned to each individual in the country will be?
A)    Pehchan
B)    Maadhyam
C)    Aadhar
D)    Aabhar
Answer: C

            5.  AADHAR is a programme?
A)    To help senior citizens
B)    To provide nutritional support to adolescent woman
C)    To train people for social defence
D)    To provide identity to indian residents
Answer: D

            6.   Which of these is NOT included as a fundamental right in the indian constitution?
A)    Right to freedom to speech
B)    Right to equality before law
C)    Right to constitutional remedies
D)    Right to equal wages for equal work                English Vocabulary
Answer: D

            7.   Which of the following can a court issue for enforcement of fundamental rights?
A)     A decree
B)    An ordinance
C)    A writ
D)    A notification
Answer: C

            8.  Poing out which from the following is NOT a right enumerated in the constitution of india but has been articulated by the supreme court to be a fundamental right?
A)    Right to privacy
B)    Equality before law
C)    Abolition of untouchability
D)    Right to form assciation or union
Answer: A

            9.  Which of the following writs/orders of the high court/ supreme court is brought to get an order of an authority quashded?
A)    Mandamus
B)    Certiorari
C)    Quo warranto
D)    Habeas corpus
Answer: C

            10.  Point out which from the following is NOT a right enumerated in the constitution of india but has been articulated by the supreme court to be a fundamental right?
A)    Right to life
B)    Equlity of opportunity in matters of public employment
C)    Protection of personal liberty
D)    Right to permanent housing
Answer: D



Indian Polity Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Exams Indian Polity Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Exams Reviewed by SSC-IBPS on 11:13:00 Rating: 5
Powered by Blogger.