Indian Polity Quiz For Railway,SSC CGL and Useful Other Competative Exams

1.             The indian parliament consists of?
A)    Lok sabha only
B)    Lok sabha and the president
C)    Rajya sabha and lok sabha
D)    The president, rajya sabha and lok sabha
Answer: D

2.             Economic survey is presented in parliament every year?
A)    Before the presentation of budget for the coming year
B)    After thepresentation of budget for the coming year
C)    After the presentation of finance bill
D)    And has no relation with the presentation of budget?
Answer: A

3.             Who will decide the office of profit?
A)    President and governor
B)    Union parliament
C)    Supreme court
D)    Union public service commission
Answer: B


4.             Which one of the following bills must be passed by each house of the indian parliament separately by special majority?
A)    Ordinary bill
B)    Money bill
C)        Finance bill
D)    Constitutional amedment bill
Answer: D

5.             Which one of the following has the power to initiate the motion of impeachment of the president of india?
A)    Both the houses of the parliament
B)    Lok sabha
C)    Rajya sabha
D)    Speaker of the lok sabha
Answer: A

6.             If a member of parliament becomes disqualified for membership, the decision of his removal is taken by?
A)    Chief election commissioner
B)    President of india on the advice of council of ministers
C)    president of india on equiry by a supreme court judge
D)    president in accordance with the opinion of the election commission
answer: D

7.             Who decides dispute reagrding disqualification of members of parliament?
A)    The president
B)    The concerned house
C)    The election commission
D)    The president in consultation with the election commission
Answer: D

8.             Where was the first parliament form of government formed?
A)    Britain
B)    Belgium
C)    France
D)    Switzerland
Answer: A

9.             Secretariat of parliament of india is?
A)    Under minister of parliamentary affairs
B)    Under president
C)    Indepent of the government
D)    Under the supreme court
Answer: a

10.             Which non –member can participat in the business of either house of parliament?
A)    The vice-president
B)    The solicitor general
C)    The attorney – general
D)    The chief justice of india
Answer: C

11.           Which of the following statement correctly describes a hung parliament?
A)    A parliament in which no party has a clear majority
B)    The prime minister has resigned but the parliament is not dissolved
C)    The parliament lacks the quorum to conducet business
D)    A lame duck parliament
Answer: A

12.             The union budget is laid before the two houses of paliament in accordance with article no….. of indian constitution?
A)    73
B)    112
C)    360
D)    370
Answer: B

13.           The parliament can make any law for the whole or any part india for implementing international treaties?
A)    With the consent of all the state
B)    With the consent of the majority of states
C)    With the consent of the states concerned
D)    Without the consent of any state
Answer: D

14.           In what ways does the indian paliament exercise control over the administration?
A)    Through paliamentary committees
B)    Throgh consultative committees of various mnisters
C)    By making the administrations send periodic reports
D)    By compelling the executive to issue writs
Answer: A

15.           Who of the following shall cause every recommendation made by the finance commission to be laid before each house of paliament?
A)    The president of india
B)    The speaker of lok sabha
C)    The prime minister of india
D)    The union finance minister
Answer: A

16.             Which one of the following is responsible for the preparation and presentation of union budget to the parliament?
A)    Deparment of revenue
B)    Department of economic affairs
C)    Department of financial services
D)    Deparment of expenditure
Answer: B

17.           Who Is competent to dissolve the rajya sabha?
A)    The chairman , rajya sabha
B)    The president
C)    The joint-session of parliament
D)    None
Answer: D

18.           Rajya sabha enjoys more power than the lok sabha in the case of?
A)    Money bills
B)    None-money bills
C)    Setting up of new all india services
D)    Amendment of the constitution
Answer: C

19.           The tenure of the rajya sabha is?
A)    2 years
B)    5 years
C)    6 years
D)    Permanent
Answer: D

20.           What is the term of a member of the rajya sabha?
A)    3 years
B)    4 years
C)    5 years
D)    6 years
Answer: D

21.           The vice-president is the ex-officio chairman of the?
A)    Rajya sabha
B)    Lok sabha
C)    Planning commission
D)    National development council
Answer: A

22.           The rajya sabha is dissolved after?
A)    Every five years
B)    Every six years
C)    On the advice of the prime minister
D)    None of these
Answer: D

23.           The upper house of Indian parliament is known as?
A)    The rajya sabha
B)    The lok sabha
C)    The national assembly
D)    The Indian parliament
E)    None of these
Answer: A

24.           Who is the chairman of rajya sabha?
A)    The president
B)    The vice-president
C)    The prime minister
D)    The speaker
Answer: B

25.           Which is the house where the chair person is not the member of that house?
A)    Rajya sabha
B)    Lok sabha
C)    Legislative council
D)    Legislative assembly
Answer: A

26.           How many members are nominated by the president in the rajya sabha?
A)    2
B)    10
C)    12
D)    15
Answer: C

27.           According to our constitution, the rajya sabha?
A)    Is dissolved once in 2 years
B)    Is dissolved every 5 years
C)    Is dissolved every 6 years
D)    Is not subject of dissolution
Answer: D

28.           The quorum of rajya sabha is?
A)    1/5th of the total membership
B)    1/6th of the total membership
C)    1/8th of the total membership
D)    1/10th of the total membership
Answer: D

29.           The resolution for the removal of the vice – president of india can be proposed in?
A)    Lok sabha only
B)    Rajya sabha only
C)    Joint session of parliament
D)    Any house of parliament
Answer: D

30.           Which one of the following is presided over by one who is not its member?
A)    Vidhan sabha
B)    Council of ministers
C)    Lok sabha
D)    Rajya sabha
Answer: D
Indian Polity Quiz For Railway,SSC CGL and Useful Other Competative Exams Indian Polity Quiz For Railway,SSC CGL and Useful Other Competative Exams Reviewed by GK Adda on 13:36:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.