Indian Polity Quiz For Railway Ntpc SSC CGL and SSC CHSl SSC CPO Exams

      1. Who is the Author of the book  ‘A Foreign Policy of India’?
            A) I.K.Gujral
            B) B.G.Deshmukh
            C) L.K.Advani
            D) A.J.Toynbee
            Answer:-A

     2. In which General Election did the Congress Party lost majority in the parliament for the first time?
            A) 1967
            B) 1977    History Quiz 
            C) 1980
            D) None of these
            Answer:-B

     3. Democracy in India rests on the fact that
            A) The Constitution is a written one
            B) There are Fundamental Rights
            C) People have rights to choose and change the Government
            D) There are Directive Principles of State
            Answer:-C


      4. ’Consent of people’ means consent of
            A) A Few People
            B) All People
            C) Majority of the People
            D) Leader of the People
            Answer:-C

      5. What is the Scientific name of National Fruit-Mango-Of india?
            A) Manigifera Indica
            B) Pyrus Malus
            C) Musa Paradisica
            D) Psidium Guajava
            Answer:-A

      6. In the Government of India Table of Precedence which of the following comes above the Chief Justice of India?
            A) Attorney General of India
            B) Former Presidents
            C) Chief of Staffs
            D) Speaker of Loksabha
            Answer:-B

      7. Sikkim was made an integral part of India under the
            A) 36th Amendment
            B) 39th Amendment
            C) 40th Amendment
            D) 42nd Amendment
            Answer:-A

      8. How many times did the President of India declare National Emergency so far?
            A) Never
            B) Only Once        CGL Practice Set
            C) Only Twice
            D) Thrice
            Answer:-D

      9. Which among the following is NOT a part of Electoral reforms?
            A) Registration of Political Parties
            B) Disqualifying the Offenders
            C) Installation of EVM
            D) Appointment of Election Commissioner
            Answer:-D

      10. A High Court Judge addresses his letter of resignation to
            A) The President
            B) The Chief Justice of India
            C) The Chief Justice of his High Court
            D) None of these

            Answer:-A

Indian Polity Quiz For Railway Ntpc SSC CGL and SSC CHSl SSC CPO Exams Indian Polity Quiz For Railway Ntpc SSC CGL and SSC CHSl SSC CPO Exams Reviewed by SSC-IBPS on 11:34:00 Rating: 5
Powered by Blogger.