Indian Polity Quiz For Railway NTPC SSC CGL SSC CHSL And All Competitive exams

      1. What can be the maximum interval between two Sessions of Parliament?
            A) 3 months
            B) 4 months
            C) 6 months
            D) 9 months
            Answer:-C

      2. Age of a candidate to contest Parliamentary election should not be lesser than
            A) 18 years
            B) 21 years
            C) 25 years
            D) 26 years
            Answer:-C

      3. Who is competent to dissolve the Rajya Sabah?
            A) The chairman, Rajya sabha
            B) The president
            C) The joint-session of parliament
            D) None
            Answer:-D


      4. Which is the House where the Chair person is not the member of that house?
            A) Rajya sabha
            B) Lok sabha
            C) Legislative council
            D) Legislasive Assembly       Economy Study notes
            Answer:-A

      5. The first female speaker of lok sabha is
            A) Vijaya laxmi pandit
            B) Sucheta kripalini
            C) TArakeshwari sinha
            D) Meira kumar
            Answer:-D
   
      6. What is the fix number of members of Loksabha
            A) 444
            B) 541
            C) 543
            D) 545
            Answer:-D

      7. Which one of the following is the largest lok sabha constituency?
            A) Kangra
            B) Laddakh                              History Quiz
            C) Kachchh
            D) Bhilwara
            Answer:-B
     
      8. Who calls the joint session of the  two houses of the parliament?
            A) The president
            B) The prime minister
            C) The lok sabha speaker
            D) The vice president
            Answer:-A

      9. Which of the following standing committeesof parliament has NO MP from Rajya sabha?
            A) Public Account Committee
            B) Committee on Public Undertakings
            C) Committee on Government Assurance
            D) Estimates Committee
            Answer:-D

      10. Who was the Chief Justice of india when public interest litigation was introduced to the Indian judicial system?
            A) M.Hidayatullah
            B) A.M.Ahmadi
            C) P.N.Bhagwati
            D) A.S.Anand
            Answer:-C

Indian Polity Quiz For Railway NTPC SSC CGL SSC CHSL And All Competitive exams Indian Polity Quiz For Railway NTPC SSC CGL SSC CHSL And All Competitive exams Reviewed by SSC-IBPS on 13:55:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.