Indian Gk :: Famous Leaders Samadhi Rest Places And Their Names

1. Which famous personality's resting place has a meaning "Royal Steps"?
Answer: Mahatma Gandhi (Raj Ghat)
Place: New Delhi
Year of Death: 1948

2. Whose samadhi sthal is known as Chaitanya Bhoomi?
Answer: B.R Ambedkar
Place: Dadar Chowpatty
Year of Death: 1956

3. Whose samadhi sthal is known as Abhay Ghat ?
Answer: Morarji Desai
Place: Ahmedabad
Year of Death: 1995

4. Which famous personality's resting place has a meaning "Place of Power"?
Answer: Indira Gandhi (Shakti Sthal)
Place: New Delhi 
Year of Death: 1984

5. Which famous personality's resting place has a meaning "Land of Brave" ?
Answer: Rajiv Gandhi (Veer Bhumi)
Place: New Delhi 
Year of Death: 1991


6. Whose samadhi sthal is known as Nigambodh Ghat ?
Answer: Kishan kandh
Place:  New Delhi
Year of Death: 2002

7. Which famous personality's resting place has a meaning "Garden of Peace"?
Answer: Jawaharlal Nehru (Shantivan)
Place: New Delhi 
Year of Death: 1964

8. Which famous personality's resting place has a meaning "Victory Platform" ?
Answer: Lal Bahadur Shastri (Vijay Ghat)
Place: New Delhi
Year of Death: 1966

9. Which famous personality's resting place has a meaning "Place of Unity" ?
Answer: Giani Zail Singh (Ekta Sthal)
Place: New Delhi
Year of Death: 1994

10. Which famous personality's resting place has a meaning "Land of Duty" ?
Answer: Shankar Dayal Sharma (Karma Bhumi)
Place: New Delhi
Year of Death: 1999

11. Whose samadhi sthal is known as Kisan Ghat ?
Answer: Choudhary Charan Singh
Place: New Delhi 
Year of Death: 1987

12. Which famous personality's resting place has a meaning "Place of Equality"?
Answer: Jagjivan Ram (Samta Sthal)
Place: New Delhi
Year of Death: 1986

* 13. Whose samadhi sthal is known as Buddha Poornima Park ?
Answer: P.V Narasimha Rao
Place: Hyderabad
Year of Death: 2004

* 14. Whose samadhi sthal is known as Narayan Ghat ?
Answer: Gulzarilal Nanda
Place: Ahmedabad
Year of Death: 1998

Indian Gk :: Famous Leaders Samadhi Rest Places And Their Names Indian Gk :: Famous Leaders Samadhi Rest Places And Their Names  Reviewed by SSC-IBPS on 15:59:00 Rating: 5
Powered by Blogger.