History Quiz :: SSC CGL SSC CHSL Railway Gk Questions For Competitive Exams

1.Where are the traces of Portuguese culture found in india?
A)    Goa
B)    Calicut
C)    Cannanore
D)    Cochin
Answer: A

2.Who was the first governor general of Bengal?
A)    Bobert clive
B)    Warren hastings
C)    William bentick
D)    Cornwallis
Answer: B

3.Who were the first europeans to reach india for trade?
A)    Portuguese
B)    British
C)    Dutch
D)    French
Answer: A


4.The french east india company was formed in?
A)    1600
B)    1660
C)    1664
D)    1668
Answer: C

5.The english east india company founded a permanent factory at surat in the year?
A)    1611
B)    1613
C)    1621
D)    1626
Answer: B

6.The administration of the english east india company in India came to an end of?
A)    1857
B)    1858
C)    1862
D)    1892
Answer: B

7.The battle of wand wash (1760) was fought between?
A)    Marathas and the portuguese
B)    The english and the french
C)    The english and the portuguese
D)    Marathas and the english
Answer: B

8.Bombay was acquired by the English from the Portuguese?
A)    1661
B)    1612
C)    1600
D)    1595
Answer: A

9.During the mughal period which on e of the following traders first to india?
A)    Portuguese
B)    English
C)    Dutch
D)    Danish
Answer: B

10.Who granted the permission to establish the french factory at masulipattam?
A)    Abdulla kutub shah
B)    Nasir jung
C)    Muzaffar jung
D)    Salabat jung
Answer: A


History Quiz :: SSC CGL SSC CHSL Railway Gk Questions For Competitive Exams History Quiz :: SSC CGL SSC CHSL Railway Gk Questions For Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 15:04:00 Rating: 5
Powered by Blogger.