History Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway NTPC Exams - 2016

1.The original name of mumtaj mahal was?
A)    Arjumand bano beghum
B)    Ladli beghum
C)    Mehrunnisa
D)    Roshan ara
Answer: C

2.The first english person who visited the court of akbar was?
A)    Ralph fitch
B)    Sir thomas roe
C)    John hawkins
D)    Peter mundy
Answer: A

3.Who was called zinda pir(living saint) in mughal india?
A)    Akabar
B)    Aurangzeb
C)    Shahjahan
D)    Jahangir
Answer: B

4.Which building built by akbar was designed on the priciples of buddhist vihara?
A)    Panch mahal
B)    Diwan-i-khas
C)    Jodhabai mahal
D)    Buland darwaja
Answer: A


5.Among the following which mughal emperor introduced the policy of sulah-i-kul?
A)    Akbar
B)    Nizamuddin auliya
C)    Jainul abidin
D)    Nasiruddin chiragh
Answer: A

6.Who among the following deserves the credit for construction of lal quila?
A)    Sikandar lodi
B)    Akbar
C)    Jahangir
D)    Shahjahan
Answer: D

7.Jaziya was reimposed during the reign of?
A)    Akbar
B)    Aurangzeb
C)    Jahangir
D)    Humayun
Answer: B

8.Where is the mausoleum of shershah?
A)    Sasaram
B)    Delhi
C)    Kalinjar
D)    Sonargaon
Answer: A

9.     The first matrimonial alliance with the rajputs was established by akbar with the house of?
A)    Bundelas
B)    Kachhwahas
C)    Rathors
D)    Sisodiyas
Answer: B

10.  Two of the following sates which aurangzeb had conquered in deccan, were?
A)    Ahmednagar and bijapur
B)    Bidar and bijapur
C)    Bijapur and golconda
D)    Golconda and ahmednagar
Answer: C



History Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway NTPC Exams - 2016 History Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway NTPC Exams - 2016  Reviewed by Honey on 17:51:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.