History Quiz For Railway Ntpc SSC CGL ANd SSC CHSL Exams

    1. Who was the first Governor General of Bengal?
            A) Robert Clive
            B) Warren Hastings
            C) William Bentick
            D) Cornwallis
            Answer:-B

    2. Who is considered the father of Sahtara?
            A) Mian tansen
            B) Baiju bawara
            C) Khurshro khan
            D) Bade ghulam ali khan
            Answer:-C

    3. The first Governor General of india was appointed in
            A) 1774
            B) 1833
            C) 1858
            D) 1911
            Answer:-B


    4. Where did the Tebhaga Movement occur in 1946?
            A) Bihar
            B) Punjab
            C) Gujarat
            D) Bengal
            Answer:-D

    5. Who is known as ‘Nightingle of india’ ?
            A) Vijaya Laxmi Pandit
            B) Lata Mangeshkar
            C) Sarojini naidu
            D) None of these
            Answer:-C

    6. ’Kumarasambhavam’, an epic, was composed by
            A) Banabhatta
            B) Chandbardai
            C) Harisen
            D) Kalidasa
            Answer:-D

    7. The third sangam was held at
            A) Madurai
            B) Arrikkamedu
            C) Ernakulam          National Parks in india
            D) Tuticorin
            Answer:-A

    8. Where did the game of chess originated?
            A) India
            B) Persia
            C) Arabia
            D) Europe
            Answer:-A

    9. Amir Khusrau was a famous court poet of
            A) Akbar
            B) Adauddin khilji
            C) Mahamud Ghazanvi
            D) None of these
            Answer:-B

    10. Which one of the period marks the beginning of the Indian temple architecture?
            A) Nanda
            B) Maurya
            C) Sunga
            D) Gupta

            Answer:-D

History Quiz For Railway Ntpc SSC CGL ANd SSC CHSL Exams History Quiz For Railway Ntpc SSC CGL ANd SSC CHSL Exams Reviewed by SSC-IBPS on 13:03:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.