History Quiz For Railway Ntpc SSC CGL And SSC CHSL Exams

      1. Kautilya’s ‘Arthasastra’ is a book on
            A) Economic relation
            B) Principle and practices of statecraft
            C) Foreign policy
            D) Duties of kings
            Answer:-B

      2. Which among the following is the sacred book of the Buddhists?
            A) Upanishad
            B) Vedas
            C) Tripitaka           GK Study notes For Railway
            D) Agams
            Answer:-C

      3. Patanjali is well-known for the compilation of
            A) Yoga sutra
            B) Panchatantra
            C) Brahma sutra
            D) Ayurveda
            Answer:-A


      4. The god who is the most prominent in ‘Rigaveda’ is
            A) Indra
            B) Agni
            C) Pasupati
            D) Vishnu
            Answer:-A

      5. The Indian king who opposed Alexonder was
            A) Ambhi
            B) Porus
            C) Dhanananda
            D) Chandragupta
            Answer:-B

      6. The word Aryan means
            A) Of good family
            B) Cultivator
            C) Pastoral society        Indian Railway Zones
            D) Brahmachari
            Answer:-A

      7. Who founded pataliputra?
            A) Udayin
            B) Ashoka
            C) Bimbisar
            D) Maha padmananda
            Answer:-A

      8. Who among the following wrote Sanskrit Grammar?
            A) Kalidasa
            B) Charaka
            C) Panini
            D) Aryabhatt
            Answer:-C

      9. Name the clan Buddha belonged to
            A) Gnathrika
            B) Maurya
            C) Sakya
            D) Kuru
            Answer:-C

     10. The earliest city discovered in india was
            A) Harappa
            B) Rampur
            C) Mohenjo-Daro
            D) Sindh
            Answer:-A


History Quiz For Railway Ntpc SSC CGL And SSC CHSL Exams History Quiz For Railway Ntpc SSC CGL And SSC CHSL Exams Reviewed by SSC-IBPS on 19:43:00 Rating: 5
Powered by Blogger.