History Quiz For Railway And SSC CGL SSC CHSL SSC CPO Exams


History Quiz For Railway And SSC CGL SSC CHSL SSC CPO Exams
History Quiz For Railway And SSC CGL SSC CHSL SSC CPO Exams



1. Which of the following dynasties succeeded sungas?
A)    Satavahanas
B)    Kushans
C)    Kanvas
D)    Guptas
Answer: C

2.  A buddhist council during the reign of kanishka was held at?
A)    Magadha
B)    Pataliputra
C)    Kashmir
D)    Rajgriha
Answer: C

3.  Which chinese general defected kanishka?
A)    Pen chao
B)    Pan yang
C)    Chi huang ti
D)    Ho ti
Answer: A

4.  Who of the following did not adorn the court of kanishka I?
A)    Ashwaghosha
B)    Parshva
C)    Vasumitra
D)    Vishakhdatta
Answer: D

5. The capital of satvahanas was located at?
A)    Amaravati
B)    Paithan
C)    Naldurg
D)    Durg
Answer: B


6.  Who among the following rules has been mentioned as protector of varna system?
A)    Pushyamitra sunga
B)    Kharvela
C)    Gautamiputra satakarni
D)    Vasudeva
Answer: B

 7. The art style which combines indian and greek feature is called?
A)    Sikhar
B)    Vesar
C)    Gandhar
D)    Nagar
Answer: C

8. Who was called by vindhya adhipati?
A)    Simuka
B)    Gautamiputra satkarni
C)    Ashoka
D)    Chandragupta maurya
Answer: C

9. In which year was sakabda/saka samvata started?
A)    78 A.D
B)    58 B.C
C)    273 B.C
D)    420 A.D
Answer: A

10. When did the mathura school of art florish?
A)    Sunga period
B)    Satavahan period
C)    Suba period
D)    Kushana period
Answer: D

11.The practice of military governorship was first intrdoduced in india by the?
A)    Greeks
B)    Sakas
C)    Parthians
D)    Mughals
Answer: A

12. Who among the following presided over the buddhist council held during the reign of kanishka at kashmir?
A)    Parsva
B)    Nagarjuna
C)    Sudraka
D)    Vasumitra
Answer: D

13. With reference to the invaders in ancient india, which one of the following is the correct chronological order?
A)    Greeks-sakas-kushanas
B)    Greeks-kushanas-sakas
C)    Sakas-greeks-kushanas
D)    Sakas-kushanas-greeks
Answer: A

14. Who renovated sudarshan lake without using forced labour?
A)    Chandragupta maurya
B)    Bindusar
C)    Ashoka
D)    Rudradaman
Answer: D

15. The capital of kadamba kingas was?
A)    Tanjore
B)    Vanavasi
C)    Kanchi
D)    Badami
Answer: B

History Quiz For Railway And SSC CGL SSC CHSL SSC CPO Exams History Quiz For Railway And SSC CGL SSC CHSL SSC CPO Exams Reviewed by SSC-IBPS on 14:02:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.