History Quiz For Railway And SSC All Exams

1. Who among the followong mughal emperors had the longest reign?
A)    Bahadur shah
B)    Jahandar shah
C)    Farrukhsiyar
D)    Muhammad shah
Answer: D

2.The mughal empire extended upto tamil territory in the south under the reign of?
A)    Akbar
B)    Aurangzeb
C)    Jahangir
D)    Shahjahan
Answer: B

3.Which one of the following statements is correct?
A)    Kashmir was annexed to mughal empire by hymayum
B)    Gujarat was annexed to mughal empire by akbar
C)    Malwa was annexed to mughal empire by jahangir
D)    Khandesh was annexed to mughal empire by shahjahan
Answer: B


4.During mughal empire, which of the provinces was lost in 1622, recovered in 1638 and finally lost in 1649?
A)    Ajmer
B)    Kashmir
C)    Bengal
D)    Kandahar
Answer: D

5.What were the ahdis of akbar’s time?
A)    Village level money-lenders
B)    Village guards
C)    Cashiers working in diwani
D)    Foot-soldires in the army
Answer: D

6.Who among the following has issued the coin rupee for the first time?
A)    Mohammad-bin-tughlaq
B)    Alauddin khalji
C)    Sher shah suri
D)    Islam shah suri
Answer: C

7. In the mughal administrtion madad-i-mash indicates?
A)    Bahlol lodi
B)    Sikandar lodi
C)    Sher shah suri
D)    Islam shah suri
Answer: C

8.Who did illustrate dastan-i-amir hamza?
A)    Toll tax
B)    Revenue free land given to learned persons
C)    Pension to army persons
D)    Cultivation tax
Answer: B

9.In the mughal administration muhatsib was?
A)    Military officer
B)    Head of foreign affairs
C)    An officer –in-charge of public morals
D)    Office of correspondence department
Answer: C

10.  When did humayun first attacked chunar fort?
A)    1531 A.D
B)    1532 A.D
C)    1533 A.D
D)    1536 A.D

Answer: B


History Quiz For Railway And SSC All Exams History Quiz For Railway And SSC All Exams Reviewed by Mani Babu on 19:58:00 Rating: 5
Powered by Blogger.