History Gk Questions For SSC CGL And Railway Ntpc Exams

1.The shrine of hazarat nizamuddin auliya is situated at
A)    Aligarh
B)    Roorkee
C)    Delhi
D)    Ajmer
Answer: C

2.Who was the founder of the sufi order in india ?
A)    Khwaja moinuddin chisti
B)    Khwaja qutubuddin bakhtiyar kaki
C)    Shaikh nizamuddin auliya
D)    Shaikh nasiruddin mahmud
Answer: A

3.Which one of the following term was used by the sufis for the successor nominated by the teacher of a particular order or silsila ?
A)    Pir
B)    Murid
C)    Khalifah
D)    Khanqah
Answer: C


4.Which sufi saint’s dargah is at ajmer ?
A)    Khwaja nizamuddin auliya
B)    Khwaja moinuddin chisti
C)    Khwaja salim chisti
D)    Khwaja qutubuddin bakhtiyar kaki
Answer: B

5. What were the khanquah in the medieval india ?
A)    Sufi shrine
B)     state granary
C)    Provincial treasury
D)    Watside resting place for traders
Answer: A

6.Which one of the following sultans of delhi was refused an audience by nizamuddin auliya ?
A)    Jalauddin firoz khalji
B)    Alauddin khalji
C)    Ghiyasuddin tughlaq
D)    Mohammad-bin-tughlaq
Answer: A

7. The chistiya sufi order was established in india by  ___
A)    Khwaja badruddin
B)    Khwaja moinuddin
C)    Sheikh ahmed sirhindi
D)    Shaikh bahauddin zakariya
Answer: B

8. Amirkhusrau  played a pioneer role in the development of ?
A)    Khari boli
B)    Awadhi
C)    Bhojpuri
D)    Maithili
Answer: A

9.Amir khusrau played a pioneer role in the development of ?
A)    Patti
B)    Patiala
C)    Patiali
D)    Patli
Answer: C

10.Sheikh nizamuddin auliya was the disciple of ?
A)    Baba farid
B)    Sheikh ahmed sirhindi
C)    Sheikh alauddin sabir
D)    Khwaja moinuddin chisti
Answer: A

History Gk Questions For SSC CGL And Railway Ntpc Exams History Gk Questions For SSC CGL And Railway Ntpc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 09:14:00 Rating: 5
Powered by Blogger.