Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Ntpc Exams

1.What is the approximate equatorial circumference of the earth?
A)    30,000 km
B)    35,000 KM
C)    40.000 km
D)    45.000 km
Answer: C

2.An ape like creature identified as man appeared in the?
A)    Pleistocene epoch
B)    Pliocene epoch
C)    Miocene epoch
D)    Oligocene epoch
Answer: A

3.The first dinosaurs appeared in the?
A)    Permian period
B)    Triassic period
C)    Jurassic period
D)    Cretaceous period
Answer: B


4.Who discovered the first four satellites of Jupiter?
A)    Galileo
B)    Copernicus
C)    Newton
D)    Kepler
Answer: A

5.Which planet in our solar system is nearly as big as the earth?
A)    Mercury
B)    Mars
C)    Venus
D)    Pluto
Answer: C

6.The planet that takes 88 days to make one revolution of the sun is?
A)    Mercury
B)    Saturn
C)    Jupiter
D)    Mars
Answer: A

7.The permanent tilt of the earth’s axis and the revolution of the earth its orbit together cause?
A)    Day and night
B)    Varying lengths of day and night at different times of the year
C)    Differences in time between place on different meridian
D)    The deflection of wind
Answer: B

8.When the sun is vertically overhead along the tropic of Capricorn at midday?
A)    Days and nights are of equal length in the northern hemisphere.
B)    Nights are longer than days in the southern hemisphere.
C)    Days and nights are of equal length at the poles.
D)    Night is equal to 24 hours of the north pole
Answer: B

9.Which of the following is called Blue Planet?
A)    Saturn
B)    Earth
C)    Jupiter
D)    Mars
Answer: B

10.The earth makes one complete revolution in
A)    365 days
B)    360 days
C)    365 ½ days
D)    1 day
Answer: C



            RRB NTPC Model Papers


Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Ntpc Exams Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Ntpc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 12:52:00 Rating: 5
Powered by Blogger.