Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSl And Railway NTPC Exams

1.Which one of the following statements is not true?
A)    Gulf with narrow fronts and wider rears experience high tides
B)    Tidal currents take place when a gulf is connected with the open sea by a narrow channel
C)    Tidal bore occurs when a tide enters the narrow and shallow estuary of a river
D)    The tidal nature of the mounth of the river hooghly is of crucial importance to kolkata as port
Answer: A

2.The oceanic current named  as kursohio, kurile and alaskan are located in?
A)    North atlantic ocean
B)    South atlantic ocean
C)    North atlantic ocean
D)    North indian ocean
Answer: C

3.The ocean currents transfer heat from?
A)    One sea or ocean to another
B)    One cost to another
C)    The surface of the sea to greater depths
D)    Lower to higher latitudes
Answer: D


4.Which of the following is a warm ocean current?
A)    Kuroshio
B)    Peruvian
C)    Labrador
D)    None of these
Answer: A

5.Which of the following is a current?
A)    Kuroshio
B)    Benguela
C)    Brazil
D)    Gulf stream
Answer: B

6.Which one of th following is not part of north atlantic ocean current system?
A)    Irminger current
B)    Labrador current
C)    Brazilian current
D)    Canarie current
Answer: C

7.Which among the following currents is produced by up welling of water off the coast of chile and peru?
A)    Canarie current
B)    Humboldt current
C)    Benguela current
D)    Kuroshio current
Answer: B

8.Cold currents have cooling effect on the shore of?
A)    Peru
B)    Japan
C)    western europe
D)    alaska
Answer: A

9.Which of the following is wrongly matched?
A)    Benguela current-cold
B)    Humboldt current-cold
C)    Kamchatka current-warm
D)    Kuroshio – warm
Answer: C

10.The cold labrador current brings nine months winter to?
A)    USA
B)    Eastern new foundland
C)    Western norway
D)    North sweden
Answer: B


                     Detailed About Fundamental Duties And Rights 
                         
             
                 Quantity Quiz For SSC CGL And Railway Exams  

Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSl And Railway NTPC Exams Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSl And Railway NTPC Exams Reviewed by SSC-IBPS on 11:38:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.