Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Exams

Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Exams
Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Exams
             1.  Which of the following is the highest plateau in the world?
A)    Colorado plateau
B)    Pamir plateau
C)    Patagonia plateau
D)    Potwar plateau
Answer: B

             2.  Why do fold mountains have enormous thickness of sedimentary rocks?
A)    Due to deposition of sediments in a valley for millions of years
B)    Due to accumlation of sediments in a geosyncline
C)    The plains were folded into mountains
D)    The sediments were folded into recumbent and nappe
Answer: B

            3.   Metamorphic rocks originate from?
A)     Igneous rocks
B)    Sedimentary rocks
C)    Both igneous and sedimentary rocks
D)    None of these
Answer: C

            4.   Folding is the result of?
A)    Epeirogenetic force
B)    Coriolis force
C)    Orogenetic force
D)    Exogenetic force
Answer: C

            5.  Continents have drifted apart because of?
A)    Volcanic eruptions
B)    Tectonic activities
C)    Folding and faulting of rocks
D)    All of the above
Answer: B

            6.   Moraines are formed in?
A)    Glacial regions
B)    Monsoon region
C)    River deltas
D)    Arid regions
Answer: A

            7.   Sandstone is metamorphosed to?
A)    Hydration
B)    Exfoliation
C)    Oxidation
D)    Solution
Answer: B

            8.   Widening of a river valley takes place due to?
A)    Corrosion
B)    Lateral erosion
C)    Corrasion
D)    Hydraulic action
Answer: B

             9.   Gorge or canyon is?
A)    Step walled and has a V shaped cross section
B)    Sleep walled and has a U shaped cross section
C)    Broad walled and has cylindrical shape
D)    Round walled and has cylindrical shape
Answer: A

            10.  Alluvial cone is?
A)    It is a low cone of alluvial sands and gravels
B)    It is a high conical form of alluvial sands and gravels
C)    It is a cone of soft clay and silt
D)    It is a cone of hard clay and silt
Answer: A

            11. An area which has not been glaciated may show?
A)    Hanging valleys
B)    Corries and pyramidal peaks
C)    Drumlins
D)    V-shaped valleys
Answer: D

            12.  The profile of equilibrium refers to the?
A)    Profile of a glaciated valley
B)    Transverse profile of a graded stream
C)    Longitudinal profile of a graded stream
D)    Profile along the shoreline
Answer: C

            13.  Which one of the following sets indicates the aeolian process?
A)    Corrosion, transportation, deposition
B)    Nivation, down-cutting, solifluction
C)    Corrosion, attrition, deflation
D)    Ablatiobn, deposition, oxidation
Answer: C

            14.  The concept of ice age was first put forward by?
A)    Louis
B)    Jean de charpentier
C)    James geike
D)    De geer
Answer: B

            15.  Which one of the following is not a soil forming process?
A)    Weathering
B)    Translocation
C)    Gleying
D)    Hydration

Answer: C

Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Exams Geography Quiz For SSC CGL SSC CHSL And Railway Exams Reviewed by Mani Babu on 13:17:00 Rating: 5
Powered by Blogger.