General Science Quiz For Railway Ntpc SSC CGL, SSC CHSl And SSC CPO Exams

            1. The modulus of rigidity of a liquid is?
A)    Rubber
B)    Wer clay
C)    Steel
D)    Plastic
Answer: C

            2. The pressure in a liquid at a given depth below the surface?
A)    Is always exerted downward
B)    Is the same in all directions
C)    Equals the total weight of liquid above the depth
D)    Depends upon the amount of liquid below the depth
Answer: B

            3. It is easier to swim in a sea water than in ordinary water because?
A)    Atmospheric pressure is highest at sea level
B)    Sea water contains salt
C)    Density of sea water is highest than that of ordinary water
D)    Density of sea water is less than that of ordinary water
Answer: C


            4. The pressure at the bottom of a liquid tank does not depend on?
A)    Acceleration due to gravity
B)    Density of the liquid
C)    Height of the liquid          Polity Quiz
D)    Area of the liquid surface
Answer: D

            5. A piece of ice has a stone in it and floats in a vessel containing water. When the ice melts, the level of water in the vessel would?
A)    Remain unchanged
B)    Fall
C)    Rise
D)    None of the above
Answer: B

    
            6. The operating principle of a hydraulic press is?
A)    Pascal’s principle
B)    Archimedes principle
C)    Boyle’s law
D)    Newton’s law of gravitation
Answer: A

            7. The pressure of the earth’s atmosphere at sea level is due to the?
A)    Fact that most living things constantly breathe air
B)    Gravitational attraction of the earth for the atmosphere
C)    Evaporation of water from the seas and oceans
D)    Heating of the atmosphere by
Answer: B

            8. An iron piece and a wooden piece have equal weights in air. If they are removed from air to vacuum?
A)    The iron piece appears to weigh more
B)    The wooden piece appears to weigh more      
C)    There is no change in the weight of either
D)    None of the above       Mixed Quiz
Answer: B

            9. A floating body always displaces liquid equal to its own?
A)    Mass
B)    Volume
C)    Weight
D)    None
Answer: C

            10. Two pieces of different metals when completely immersed in water, experience equal up thrust then?
A)    Both pieces have equal weight in air
B)    Both pieces have same density
C)    Both pieces have equal volume
D)    None of these

Answer: C

General Science Quiz For Railway Ntpc SSC CGL, SSC CHSl And SSC CPO Exams General Science Quiz For Railway Ntpc SSC CGL, SSC CHSl And SSC CPO Exams Reviewed by Honey on 19:32:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.