Economy Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And SSC Cpo Exams

Economy Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And SSC Cpo Exams
Economy Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And SSC Cpo Exams


1. The rolling plan concept in national planning was introduced by?
     A) Indira gandhi government
     B) The national front government
     C) The janata party government
     D) Rajiv gandhi government
     Answer: C

2. In which five year plan the main objective was the eradication of poverty?
    A) Fourth five year plan
    B) Fifth five year plan
    C) Sixth five year plan
    D) Seventh five year plan

    Answer: B

3. Which of the following is NOT a constitutional organ?
     A) Election commission
     B) Finance commission
     C) Inter-state council
     D) Planning commission
     Answer: D


4. The rolling plan for backward countries was suggested?
     A) Gunnar myrdal
     B) W.A.Lewis
     C) R.Nurkse
     D) A.Samuelson
     Answer: A

5. Which one of the following statements is NOT true?
     A) Prime minister is the chairman of the planning commission of india
     B) The national development council is presided over by the prime minister of india
     C) Secretary of the planning commission is also the secretary of the national development council
     D) Planning commission is the highest decision-making body for planning in india
     Answer: D

6. The final authority in India to adopt the five year plan for the country vests in?
     A) The planning commission
     B) The national development council
     C) The union cabinet
     D) The parliament
     Answer: B

7. The slogan Garibi Unmulan (Poverty eradication) was given in which five year plan?
     A) Second plan
     B) Fourth plan
     C) Fifth plan
     D) Sixth plan
     Answer: C

8. In which five year plan economic development rate was maximu?
    A) First five year plan
    B) Fourth five year plan
    C) Sixth five year plan
    D) Tenth five year plan
    Answer: D

9. In which one of year rolling plan was in operation in ndia?
     A) 1968-69
     B) 1978-79
     C) 1988-89
     D) 1990-91
     Answer: B

10. Inclusive growth would necessiate?
      A) Development of infrastructural facilities
       B) Revival of agriculture
       C) Increase avilability of social service such as education and health
       D) All the above
       Answer: D
Economy Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And SSC Cpo Exams Economy Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And SSC Cpo Exams  Reviewed by SSC-IBPS on 18:39:00 Rating: 5
Powered by Blogger.