Chemistry Quiz For SSC CGL,SSC CHSl And Railway Ntpc Exams

1.Rate of diffusion of a gas is?
A)    Directly proportional to its density
B)    Directly proportional to its molecular mass
C)    Directly proportional to the square of its molecular mass
D)    Inversely proportional to the square root of its molecular mass
Answer: D

2.The rate of diffusion of hydrogen is about?
A)    One half that of helium
B)    1.4 times that of helium
C)    Twice that of helium
D)    Four times that of helium
Answer: B

3. Absolute zero is the temperature where all gases are expected to have?
A)    Difference volumes
B)    Same volume
C)    Zero volume
D)    None of these
Answer: C


4.According to kinetic theory of gases?
A)    There are intermolecular attractions
B)    Molecule have considerable volume
C)    There is no intermolecular attraction
D)    Speed of lmolecules decreases of each collision
Answer: C

5.Deviations from ideal behaviour will be more of the gas is subjected to?
A)    Low temperature and high pressure
B)    High temperature and low pressure
C)    Low temperature
D)    High temperature
Answer: A

6.Non ideal gases approach ideal behavior?
A)    High temperature and high pressure
B)    High temperature and low pressure
C)    Low temperature and high pressure
D)    Low temperature and low pressure
Answer: B
.
7.Vander waal’s equation explains the behavior of?
A)    Ideal gases
B)    Real gases
C)    Mixture of gases
D)    Diatomic gases
Answer: B

8.When the universal gas constant is divided by avogadro’s number (N) , their ratio is called?
A)    Planck’s constant
B)    Rydberg’s constant
C)    Boltzmann’s constant
D)    Van der waal’s constant
Answer: C

9. An ideal gas is one which obeys?
A)    Gaslaws
B)    Boyle’s laws
C)    Charle’s law
D)    Avogadro’s law
Answer: A

10.At constant temperature and pressure the voume of a gas is directly proportional to the number of molecule this law had been given by?
A)    Boyls
B)    Charle
C)    Avogadro
D)    None
Answer: C

Chemistry Quiz For SSC CGL,SSC CHSl And Railway Ntpc Exams Chemistry Quiz For SSC CGL,SSC CHSl And Railway Ntpc Exams  Reviewed by SSC-IBPS on 13:39:00 Rating: 5
Powered by Blogger.