Chemistry Quiz For SSC CGL SSC CHSL And SSC CPO Railway Ntpc Exams


1.What is neuron?
A)    The anti-particle of neutron
B)    Basic unit of nervous system
C)    Basic unit of energy
D)    Particle released during radioactivity
Answer: D

2.Group displacement law was given by?
A)    Bacquerel
B)    Rutherford
C)    Mendeleaf
D)    Soddy and fajan
Answer: D

3.Nuclear fission is caused by the impact of?
A)    Neutrons
B)    Protons
C)    Deuteron
D)    Electron
Answer: B


4.The first indication that a stable nucleus can be broken down was afforded by?
A)    Rutherford
B)    Madam curie
C)    Soddy
D)    Schmidt
Answer: A

5. When the nucleus of uranium is bombarded with neutrons, it breaks up into two nuclei of nearly equal mass. This process is called?
A)    Nuclear fission
B)    Nuclear fusion
C)    Physcial change
D)    Artificial radioactivity
Answer: A

6. Hydrogen bomb is based on the principle of?
A)    Nuclear fission
B)    Nuclear fusion
C)    Natural radioactivity
D)    Artificial radioactivity
Answer: B

7.  Fromic acid is obtained from?
A)    Red ants
B)    Fats       Census report 2011
C)    Vinegar
D)    Orange
Answer: C

8.Uric acid is present in?
A)    Soda water
B)    Rancid butter
C)    Sour milk
D)    Urine of mammals
Answer: D

9.A base is a substance which?
A)    Donates electrons
B)    Accepts proton
C)    Gives OH- ions in water
D)    All
Answer: D

10.Blue litmus  paper is converted into red in solution of?
A)    Acid
B)    Base
C)    Alkali
D)    Salt
Answer: A

Chemistry Quiz For SSC CGL SSC CHSL And SSC CPO Railway Ntpc Exams Chemistry Quiz For SSC CGL SSC CHSL And SSC CPO Railway Ntpc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 16:49:00 Rating: 5
Powered by Blogger.