Chemistry Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And SSC CPO Exams

1. Discovery of the nucleus of an atom was due to the experiment carried out by?
        A) Bohr
        B) Rutherford
        C) Moseley
        D) Thomson
         Answer: B

2. The concept of dual nature of radiation was proposed by?
A)    Max Planck
B)    De-Broglie
C)    Heisenberg                 Environmental Quiz
D)    Pauling
    Answer: B

3. The atomic orbital is?
A)    The circular path of the electron
B)    Elliptical shaped orbit
C)    Three dimensional field around nucleus
D)    The region in which there is maximum probability of finding electron
   Answer: D


4. Which orbit is Dum-bell shaped?
A)    s-orbital
B)    p-orbital
C)    d-orbital
D)    f-orbital
Answer: B

5. Meson was discovered by?
A)    Powell
B)    Sea burg
C)    Anderson             Polity Study Notes
D)    Yukawa
   Answer: D

6. The photoelectric effect is described as the ejection of electrons from the surface of a metal when?
A)    It is heated
B)    It is placed in strong electric field
C)    Electrons of suitable velocity impinge on it
D)    Light of suitable wavelength falls on it
Answer: D

7. The charge on positron is equal to the charge on?
A)    Proton
B)    Electron
C)    Particle
D)    Neutron
Answer: A

8. Which of the properties of the element is a whole number?
A)    Atomic mass
B)    Atomic number
C)    Atomic radius                  Gk Questions
D)    Atomic volume
Answer: B

9. Positive ions are formed from neutral atoms by loss of?
A)    Neutrons
B)    Protons
C)    Nuclear charge
D)    Electrons
Answer: D

10. Cathode rays are?
A)    Electromagnetic wave
B)    Stream of particle
C)    Stream of electrons
D)    Radiations
         Answer: C


Chemistry Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And SSC CPO Exams Chemistry Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And SSC CPO Exams Reviewed by Mani Babu on 13:09:00 Rating: 5
Powered by Blogger.