Chemistry Quiz For Railway SSC CGL SSC Chsl And All Competitive Exams

1.Red litmus paper is changed into blue in solution of?
A)    Base
B)    Acid
C)    Salt
D)    None
Answer: A

2.In neutralisation reaction product is?
A)    Acid
B)    Base     
C)    Salt & water
D)    None
Answer: C

3.Water solution base is called?
A)    Acid
B)    Salt
C)    Alkali
D)    None
Answer: C

4.Acids reach with bases to give?
A)    Ester
B)    Alcohol
C)    Salt
D)    None
Answer: C


5.PH value of human blood is?
A)    8.25-8.35
B)    7.35-7.45
C)    4.0-4.5  SSC CGL Practice Sets
D)    6.45-6.55
Answer: B

6.The acid used in eye wash is?
A)    Oxalic acid
B)    Nitric acid
C)    Boric acid
D)    None
Answer: C

7.The element common to all acids is?
A)    Hydrogen
B)    Nitrogen
C)    Sulphur
D)    Oxygen
Answer: A

8.Aluminium oxide is a/an?
A)    Basic oxide
B)    Neutral oxide   Railway Expected Bits 
C)    Amphoteric
D)    Acid oxide
Answer: C

9.Hydrochloric acid is also known as?
A)    Galic acid
B)    Picric acid
C)    Muriatic acid
D)    Chloric acid
Answer: C

10.Curd is sour due to presence of?
A)    Citric acid
B)    Lactic acid
C)    Acetic acid
D)    None of these
Answer: B

                              Click Here :: Science Quiz 

Chemistry Quiz For Railway SSC CGL SSC Chsl And All Competitive Exams Chemistry Quiz For Railway SSC CGL SSC Chsl And All Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 12:57:00 Rating: 5
Powered by Blogger.