Chemistry Quiz For Railway And SSC CGL,SSC CHSl All competitive Exams

            1.  Energy producted in nuclear reaction is given by?
       A)    Charls’s law
       B)    Grahm’s law
       C)    Gay-lussac’s law
       D)    Einstein’s law
       Answer: D

            2.  It atomic reactors, graphiteis used as?
       A)    Iubricant
       B)    Fuel
       C)    Linear of the ractor
       D)    Moderator
       Answer: D

            3.  In nuclear reactor, chain reaction is controllied by introducing?
A)    Cadmium rod
B)    Iron rod                        Mixed Quiz For Railway 
C)    Platinum rod
D)    Graphite rod
Answer: A


            4. Which one of the following can be used to confirm wether drinking water contains a gamma emitting isotope or not?
A)    Microscope
B)    Lead plate
C)    Scintillation counter
D)    Spectrophotometer
Answer: C

            5. Yellow cake an item of smuggling across border is?
A)    A crude form of heroin
B)    A crude form of cocaine
C)    Uranium oxide
D)    Unrefined gold
Answer: C

            6. The difference between a nuclear reactor and atomic bomb is that?
A)    No chain reaction takes place in nuclear reactor while in the atomic bomb there is ac chain reaction
B)    The chain reaction in nuclear reactor is controlled
C)    The chain reaction in nuclear reactor is not controlled
D)    No – chain reaction takes place in atomic bomb while it take place in nuclear reactor
Answer: B

            7.  radio active substance has a half life of four months. Three-fourth of the substance would decay in?
A)    3 months
B)    4 months             Detailed About Planet 
C)    8 months
D)    12 months
Answer: C

            8. Which one of the following is not radioactive?
A)    Astatine
B)    Francium
C)    Tritium
D)    Zirconium
Answer: D

            9. Which one of the following elements is essential for construction is nuclear reactors?
A)    Cobalt
B)    Nickel
C)    Zirconium
D)    Tungsten
Answer: C

           10. Formation of cation occurs by?
A)    Gain of electron
B)    Loss of electron
C)    Gain of proton(d)
D)    Loss of proton

Answer: A

Chemistry Quiz For Railway And SSC CGL,SSC CHSl All competitive Exams Chemistry Quiz For Railway And SSC CGL,SSC CHSl All competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 20:35:00 Rating: 5
Powered by Blogger.