Biology Quiz: Useful For SSC CGL, Railway And Other Competitive Exams

1.       Pyrethrine used in mosquito coil is obtained from?
A)     Fungi
B)      Monocotyledonous plant
C)      From an insect
D)     From bacteria
Answer: B

2.       Litmus is obtained from?
A)     Bacteria
B)      Fungi
C)      Algae
D)     Lichen
Answer: D

3.       Azola anabana is used as fertilizer in growing the crop?
A)     Wheat
B)      Rice
C)      Mustard
D)     Cotton
Answer: B

4.       Spice saffrom is obtained from which part of plant?
A)     Leaf
B)      Petal
C)      Sepal
D)     Stigma
Answer: D


5.       Plant yielding medicine for checking eye is?
A)     Rauwolfia serpentina
B)      Atropa beladona
C)      Cinchona officinale
D)     Ephedra gerardiana
Answer: B

6.       Wood used in making cricking cricket bats is got from?
A)     Tectona grandis
B)      Salix alba/S purpurea
C)      Gymnosperm wood
D)     Pine cones
Answer: B

7.       Turpentine is got from?
A)      Angiosperm wod
B)      Angiosperm fruit
C)     Gymnosperm wood
D)     Pine cones
Answer: C

8.       Major basmati rice is produce in state?
A)     Kerala
B)      Andhra pradesh
C)      Karnatka
D)     Uttar pradesh
Answer: B

9.       Botanical name of soyabean is?
A)     Lathyrus odratus
B)      Glycine max
C)      Pisum sativum
D)     Brassica nigra
Answer: B

10.   Canola refers to special type of oil seed mustard varieties bred for human consumption. The main characteristics of these varieties is that the?
A)     Seed have very high oil conten
B)      Oil is rich in unsaturated fatty acids
C)      Oil has long & shelf life
D)     Oil has very low crucic acid content

Answer: B
Biology Quiz: Useful For SSC CGL, Railway And Other Competitive Exams Biology Quiz: Useful For SSC CGL, Railway And Other Competitive Exams Reviewed by Arun Chowdary on 15:59:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.