Biology Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And All Competitive exams

            1. Which of the following is absent in bacteria?
A)    Cell wall
B)    Plasma membrane
C)    Mitochondria
D)    Ribosome
Answer: C
  
            2. Type of DNA found in bacteria?
A)    Straight DNA
B)    Helical DNA
C)    Circular DNA
D)    Membrane bound DNA
Answer: C

            3. Father of microbiology?
A)    Leeuwenhoeck
B)    Louis pasteur
C)    Roberts koch
D)    Hensen
Answer: B


             4. EBOLA is a?
A)    Virus
B)    Bacteria
C)    Protozoa
D)    Fungi
Answer: A

             5. Smallest organism which cause disease?
A)    Bacteria
B)    Virus
C)    Mycoplasm
D)    All
Answer: C

            6. Bacteria which convert atmospheric nitrogen into nitrogenous compound are called?
A)    Denitrifying bacteria
B)    Nitrogen fixing bacteria
C)    Nitrifying bacteria
D)    Decomposing bacteria
Answer: B

            7. Bacteria which is found in the intestine of human?
A)    Escherichia coli
B)    Vibrio chollerae
C)    Bacillus antherosis
D)    Corynebacterium diphtheriae
Answer: A

             8. The causal organism of polio is?
A)    Virus
B)    Bacteria
C)    Protozoa
D)    Fungi
Answer: A

             9.Name of bactria which cause tuberculosis?
A)    Mycobacterium tuberculosis
B)    Vibrio cholrae
C)    Bacillus coli
D)    Escherichia coli
Answer: A

             10. Bacteria which cause food poisoning?
A)    Clostridium tetani
B)    Salmonella typhosa
C)    Bacillius anthrisis
D)    Clostridium bothlinum

Answer: D

Biology Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And All Competitive exams Biology Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And All Competitive exams Reviewed by SSC-IBPS on 10:56:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.