Science Quiz For SSC CGL, SSC CHSL, And Railway Ntpc Exams

Science Quiz For SSC CGL, SSC CHSL, And Railway Ntpc Exams
Science Quiz For SSC CGL, SSC CHSL, And Railway Ntpc Exams 
1.When a stone is thrown upward to a certain height, it possesses –
    A) potential energy
    B) kinetic energy
    C) wind energy
    D) sound energy
    Answer:  A

2.kilowatt hour is the unit of –
   A) time
   B) power
   C) energy
   D) force
   Answer:  C

3. A fast wind can turn the blades of a windmill because it possesses
   A) potential energy
   B) kinetic energy
   C) chemical energy
   D) heat energy
   Answer:  A

4. Splitting of Uranium nucleus releases
   A) kinetic energy
   B) potential energy
   C) nuclear energy
   D) chemical energy
    Answer:  C

5. A bullet fired from a gun possesses
    A) potential energy
    B) kinetic energy
    C) wind energy
    D) solar energy
     Answer:  B


6. Potential energy of your body is minimum when you –
    A) are standing
    B) are sitting on a chair
    C) are sitting on the ground
    D) lie down on the ground
    Answer: D

7. Work is defined as
    A) Force per unit time
    B) Force over a distance
    C) Force per unit distance
    D) None of the above
    Answer:  D

8. The S.I. unit of energy is
    A) joule
    B) newton
    C) metre/second
    D) newton-metre
    Answer:  A

9. What is the sign of the work performed on an object in uniform circular motion?
    A) Zero
    B) Positive
    C) Negative
    D) Depends on the particular situation
    Answer:  A

10. What is the magnitude of the work done by a force acting on a particle instantaneously?
    A) Zero
    B) Positive
    C) Negative
    D) None of these
    Answer: A

11. Which one of the following substances does not have a melting point –
     A)  bromine
     B)  sodium chloride
     C)  mercury
     D)  glass
     Answer:  D

12. How many electrons are there in Na+
     A)  1
     B)  10
     C)  11
     D)  12
    Answer:  D

13. Which one among the following is the heaviest ?
     A)  1 mole of water molecules
     B)  1 mole of ammonia molecules
     C)  1 mole of sodium atoms
     D)  1 mole of hydrogen molecules
     Answer:  C

14. How many moles are there in 140 g of Si (atomic mass of silicon is 28) –
     A)  5
     B)  10
     C)   28
     D)  140
     Answer:  D

15. Which one of the following elements is the poorest conductor of heat ?
     A)  sodium
     B)  lead
     C)  zinc
      D)  mercury
      Answer:  A

16.Heat energy of an object is
      A)  the average energy of the molecules of the object
      B)  the total energy of the molecules of the object ?
      C)  the average velocity of the molecules of the object
      D)  the average potential energy of the molecules of the object
      Answer: B

17.Which of the following statements are true regarding heat?
      A)  Heat is a form of energy
      B)  Heat is an electromagnetic radiation 
      C)  Heat can not pass through vacuum.
      D)  All Of the Above
      Answer:  D

18.Heat is associated with
      A)  K.E. of random motion of molecules
      B)  K.E. of orderly motion of molecules
      C)  Total K.E. of random and orderly motion of molecules
      D)  None of these
      Answer : A

19.Earliest thermometer was developed by
      A)  Celsius
      B)  Fahrenheit
      C)  Kelvin
      D)  Galileo
      Answer : D

20.SI unit of temperature is
      A)  Kelvin
      B)  Celsius
      C)  Fahrenheit
      D)  Joule
      Answer : A

21.The correct value of 0° C on the Kelvin scale is
      A)  273 K
      B)  27.315 K
      C)  275.15 K
      D)  270K
      Answer: B

22.A temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the same value is
      A)  – 60°
      B)  – 40°
      C)  – 20°
      D)  – 0°
      Answer : B

23.If the temperature of patient is 40° C his temperature on Fahrenheit scale will be
      A)  72° F
      B)  96° F
      C)  100° F
      D)  104° F
      Answer: D

24.A temperature difference of 25° C is equivalent to a temperature difference of
      A)  25° F
      B)  45° F
      C)  67° F
      D)  77° F
      Answer : B

25.The absolute zero on celsius scale is
      A)  – 200° C
      B)  – 273.15° C
      C)  – 373.15° C
      D)  None of these
      Answer : B

Science Quiz For SSC CGL, SSC CHSL, And Railway Ntpc Exams Science Quiz For SSC CGL, SSC CHSL, And Railway Ntpc Exams Reviewed by Honey on 09:30:00 Rating: 5
Powered by Blogger.