RRB NTPC Exam - 2016 :: Previous Papers Practice Bits For Online Exam Set- 6

RRB NTPC Exam - 2016 :: Previous Papers Practice Bits For Online Exam Set- 6
RRB NTPC Exam - 2016 :: Previous Papers Practice Bits For Online Exam Set- 6 
1. Who was the founder-editor of the famous newspaper Kesari during the National struggle?
      A. Mahatma Gandhi
      B. Jawaharal Nerhu
      C. Lokmanya Thilak
      D. Mohammad Iqbal
      Answer: C

2. The gandhar movement was founded by
      A. Ajit Singh
      B. lala Hansraj
      C. lala Hardayal
      D. None of these
      Answer: C

3. The book ‘unto This Last’ which influenced Gandhi was authored by
      A. Boris Yeltsin
      B. john Ruskin
      C. Pushkin
      D. Ruskin bond
      Answer: B

4. Which among the following is the sacred book of the Buddhists?
      A. Upanishad
      B. Vedas
      C. Tripitakas
      D. Aranyak
      Answer: C

5. Budha means
     A. The enlightened one
     B. the religious preacher
     C. the genius
     D. the powerful
     Answer: A


6. Bijapur is known for its
     A. heavy rainfall
     B. Rock temple
     C. Gol Gumbaj
     D. State of Gomateshwara
     Answer: C

7. The famous kohinoor diamond was produced from one of the mines in
     A. Odisha
     B. Chhotanagapur
     C. Bijapur
     D. Golconda
     Answer: D

8. Geostationary orbit is at a height of
     A. 6 km
     B. 1000 km
     C. 3600 km
     D. 36000 km
     Answer: D

9. Which scale is used to measure the intensity of Earthquake?
     A. Richter
     B. Metric
     C. Centigrade
     D. Newton
     Answer: A

10. The largest ocean is
      A. Atlantic ocean
      B. Indian ocean
      C. Arctic ocean
      D. Pacific ocean
      Answer: D

11. Dead sea is situated in which one of the following
      A. A Rift Valley
      B. An Intermontane Plateau
      C. Intermontane plains
      D. Canyons
      Answer: A

12. The oldest type of energy known to man is
      A. wind power
      B. solar power
      C. tidal power
      D. geothermal energy
      Answer: D

13. The ‘Dark continent’ is
      A. Africa
      B. South America
      C. Australia
      D. Asia
      Answer: A

14. Which of the following states is a member of the ‘seven sisters’?
      A. paschim banga
      B. Tripura
      C. Odisha
      D. Bihar
      Answer: B

15. The Finance Commission is constituted under Article …………. Of the Constitution of India.
      A. 275
      B. 280
      C. 282
      D. None of these
      Answer: B

16. The Ariticle of the Indian Constitution related to abolition of untouchability is
      A. Article 15
      B. Article 16
      C. Article 17
      D. Article 18
      Answer:C

17. The item ‘Education’ belongs to the
      A. Union List
      B. State List
      C. Concurrent List
      D. Residuary Subjects
      Answer: C

18. Diarchy was first introduced under
      A. Morley- Minto Reforms
      B. Montford Reforms
      C. Simon Commision Plan
      D. Government of India Act, 1935
      Answer: B

19. Who had estimated National Income In India first?
      A. Dadabhai Naoroji
      B. RC Dutt
      C. VKRV Rao
      D. DR Gadgil
      Answer: A

20. The Planning Commission of India is
      A. a constiutional body
      B. a statutory body
      C. a non-statutory body
      D. an independent and autonomous body
      Answer: C


21.  The 2011 Census could be the
       A. 13Th census
       B. 14Th census
       C. 15Th census
       D. 16Th census
       Answer:  C

22. “Higher than Hopes” is a biography of
      A. Mother teresa
      B. Nelson Mandela
      C. Bishop Tutu
      D. None of these
      Answer: B

23. Who coined the term ‘Hindu rate of growth’ for Indian Economy?
      A. AK Sen
      B. Kirit S Parikh
      C. Raj Krishna
      D. Motek Singh Ahluwalia
      Answer: C

24. In which one of the year ‘Rolling Plan’ was in operation in India?
      A. 1968-69
      B. 1978-79
      C. 1988-89
      D. 1990-91
      Answer: B

25. The headquarter of UNHCR is located at
      A. New york
      B. Rome
      C. London
      D. Geneva
      Answer:  D

26.  Which of the following is most elastic
      A. Rubber
      B. Wet clay
      C. Steel
      D. Plastic
      Answer: C

27. The speed of light with the rise in the temperture of the medium
      A. increases
      B. decreases
      C. remains unaltered
      D. drops suddenly
      Answer: C

28. The best conductor of heat among the following is
      A. alcohol
      B. mercury
      C. ether
      D. water
      Answer: B

29. X-rays were discovered by
     A. Roentgen
     B. Becquere
     C. Curie
     D. Van lane
     Answer: A

30. Which of the following is not electromagnetic in nature?
      A. Cathode rays
      B. X-rays
      C. Gamma-rays
      D. Infrared rays
      Answer:  A

RRB NTPC Exam - 2016 :: Previous Papers Practice Bits For Online Exam Set- 6 RRB NTPC Exam - 2016 :: Previous Papers Practice Bits For Online Exam Set- 6 Reviewed by SSC-IBPS on 18:47:00 Rating: 5
Powered by Blogger.