RRB NTPC EXAM - 2016 :: Previous Papers Bits Set-5

1. The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was
      A. Bhagat Singh
      B. Bipin Chandra Pal
      C. Jatin Das
      D. S. C. Bose
      Answer:  C

2. Poona Pact was signed between
     A. Gandhiji and lord Irwin
     B. Gandhiji and Jinnah
     C. Gandhiji and SC Bose
     D. Gandhiji and Ambedkar
     Answer: D

3. Sarvodaya stands for
     A. total revolution
     B. non-corperation
     C. upliftment of all
     D. non- violence
     Answer:  C

4. ‘India war of Independence 1857’ is written by
     A. S N Sen
     B. R C Majumbar
     C. V D Savarkar
     D. S B Chaudhari
      Answer: C

5. The vijay Satamabha (Tower of Victory) at Chittor was built by
      A.  Rana pratap
      B. Rana kumbha
      C. Rana Sanga
      D. Bappa Raval
      Answer: B


6. Rotation of earth causes deflection of wind by
     A. Coriolis force
     B. Dynamic force
     C. Gradient Force
     D. Gravity Force
     Answer: A

7. What does happens water is condensed into ice?
     A. Heat is absorbed
     B. Heat is released
     C. Heat unchanged
     D. None of these
      Answer: A

8. The highest grade and best quality coal is
     A. Lignite
    B. Peat
    C. Bituminous
    D. Anthracite
     Answer:  D

9. Enegry that is produced commerically from coal is called
     A. Light enegry
     B. Kinetic enegry
     C. Thermal enegry
     D. potential enegry
     Answer: C

10. The island of corsica is associated with
      A. Mussolini
      B. Hitler
      C. Napolean Bonaparte
      D. Winston Churchill
       Answer: C

11. The speaker’s vote in the Lok Sabha is called
       A. Casting vote
       B. Sound vote
       C. Direct vote
       D. Indirect vote
       Answer: A

12. Union Budget always presented  first in
       A. The Lok Sabha
       B. The Rajya Sabha
       C. Joint Sections of the Parliament
       D. State Assemblies
       Answer:  A

13. Which of the following is an extra constitutional body?
      A. UPSC
      B. Finance Commission
      C. Election Commission
      D. Planning Commision
       Answer: D

14. when was the first national Forest policy issued by the Government of India?
       A. 1942
       B. 1947
        C. 1950
        D. 1955
        Answer: C

15. Singhbhum is famous for
      A. Coal
      B. Iron
      C. Copper
      D. Aluminium
      Answer: B

16.The standard of living in a country is represented by its
     A. Poverty Ratio
     B. Per capita Income
     C. National Income
     D. unemployment Rate
     Answer: B

17. The blue Revolution is related with
     A. fish production
     B. food grain production
     C. oilseed production
      D. milk production
       Answer: A

18. The fertile land between two rivers is called
      A. watershed
      B. water divide
      C. doab
      D. terai
      Answer: C

19. Curie is unit of
      A. enegry of gsmms rays
      B. half life
      C. intensity of gamma rays
      D. radioactivity
      Answer: D

20. The fuel used in nuclear power plants is
      A. U-235
      B. U-238
      C. U-236
      D. U-239
      Answer: A

21. Benzene is a polymer of
     A.  methane
     B. acetylene
     C. ethane
     D. ethylene
    Answer: B

22. Aristotle is not known as
     A. father of Biology
     B. father of Zoology
     C. founder of Embryology
     D. father of Botany
     Answer:D

23. Bacteria helpful in making curd from milk
      A. Mycobacterium
      B. Staphlio coccus
      C.  Lacto bacillus
      D. Yeast
      Answer: C

24. Which microrganism causes hepatitis B?
      A. Virus
      B. Protozoa
      C. Bacteria
      D. None of these
      Answer: A

25. Which of the following is not a KharifCrop?
       A. Cotton
       B. Groundnut
       C. Maize
       D. mustard
       Answer: C

 26. In which organ of the human body are lymphocytes cells formed?
      A. Liver
      B. Long Bone
      C. Pancrease
      D. Spleen
      Answer: B

27. The Bone tibia is found in
      A. Skull
      B. Leg
      C. Arm
      D. Mouth
      Answer: B

28. Haemoglobin is an important component of
       A. RBC
       B. WBC
       C. Platletees
       D. Cytoplasm
       Answer: A

29. The major component of honey is
       A. Glucose
       B. Sucrose
       C. Maltose
       D. Fructose
       Answer: D

30. A computer cannot “boot” if it does not have the
       A. Compiler
       B. loader
       C. Operating System
       D. assembler
       Answer: C 

      

RRB NTPC EXAM - 2016 :: Previous Papers Bits Set-5 RRB NTPC EXAM - 2016 :: Previous Papers Bits Set-5 Reviewed by SSC-IBPS on 20:17:00 Rating: 5
Powered by Blogger.