RRB NTPC EXAM -2016: Practice Bits For ASM,TA,CA,Goods Guard



RRB NTPC EXAM -2016: Practice Bits For ASM,TA,CA,Goods Guard
RRB NTPC EXAM -2016: Practice Bits For ASM,TA,CA,Goods Guard
1.Which is the oldest Veda ?
(A) Yajurveda    (B) Rigveda         (C) Samveda      (D) Atharvaveda
Ans : B
2. Which is the only regiment in the world with a prescriptio of minimum height of six feet?
(A) President of India Bodyguards            (B) Royal British Army Guards    
(C) 6th Batallion of United States             (D) KGB recruits
Ans : A
3. Which is the period of rapid growth of India's population ?
 (A) 1901–1921                  (B) 1921–1951                  
 (C) 1951–1981                  (D) 1981–2001
Ans : C
4. Which mineral is known as 'Black Gold' ?
 (A) Iron ore       (B) Bauxite          (C) Coal                  (D) Manganese
Ans : C
5. Which of the following atmospheric layers is responsible for the deflection of radio-waves?
 (A) Troposphere             (B) Stratosphere          
 (C) Mesosphere              (D) Ionosphere
Ans: D
6. Which Mughal emperor wrote a will and instructed his sons, that they continue Asad Khan as the vazir ?
(A) Akbar             (B) Jahangir        (C) Shahjahan                    (D) Aurangzeb
Ans : D
7. Which is the southern-most point of India ?
 (A) Kanyakumari             (B) Goa              
 (C) Indira point                (D) Rameshwaram
Ans : C

8. Which is the worlds second largest  electorate
(A) European Union        (B) China              (C) United States             (D) Russia
Ans : A
9. Which occupation was represented more in the Provisional Parliament—
 (A) Agriculturists                        (B) Businessmen            
(C) Teachers/Academicians         (D) Lawyers
Ans: D
10. Which ocean, according to Wegener, surrounded Pangaea on all sides ?
(A) Panthalassa                 (B) Indian Ocean            
(C) Atlantic Ocean            (D) Arctic Ocean
Ans : A
11.Which law officer shall have the right to speak in both the Houses of Parliament—
(A) Solicitor General       (B) Advocate General  
(C) Attorney General       (D) Legal Advisor
Ans: C
12. Which medieval Indian ruler prior to Akbar has been referred to as the ‘Akbar of Kashmir’ ?
 (A) Ibrahim Shah Sharqi                  (B) Sultan Sikandar        
 (C) Zainul Abedin                            (D) Mahmud Gawan
Ans : C
13. Which of the following Acts transferred the Government of India from East India Company to the Crown ?
 (A) Government of India Act 1858           (B) Indian Councils Act 1861
(C) Royal Titles Act 1876                          (D) Indian Councils Act 1892
Ans :  A
14. Which of the following books were written by Amir Khusro ?
 (A) Ashiqa, Qiranussadain, Khazain-ul-Futuh                   
 (B) Qiranussadain, Ashiqa, Tarikh-i-Mubarakshahi
(C) Khazainul Futuh, Tarikh-i-Mubarakshahi, Ashiqa      
(D) Tarikh-i-Mubarakshahi, Nuh-i-Siphr, Ashiqa
Ans : A
15. Which of the following cases deals with Regulation of Education in India decided by a bench of eleven judges?
(A) Keshvanda Bharti v. Union of India
(B)Maneka Gandhi v. Union of India
(C) Tek Chand v. Union of India                            
(D) T.M.A. Pai Foundation v. State of Karnataka
Ans: D
16. Which of the following cement plants is located in Madhya Pradesh ?
(A) Satna             (B) Durg               (C) Narnaul         (D) None of these
Ans: A
17. Which of the following city of Uttar Pradesh is not joined by Nationla Highway 2 ?
 (A) Agra              (B) Allahabad     (C) Lucknow       (D) Varanasi
Ans : C
18. Which of the following countries is not in the African continent ?
(A) Togo               (B) Sierra Leone                        
(C) Costa Rica      (D) Mauritania
Ans: C
19. Which of the following are horse latitudes ?
 (A) 30°to 35°latitudes in both the hemispheres (B) 10°North latitude
(C) 60°latitude                                                     (D) None of the above
Ans: A
20. Which of the following Ashokan inscriptions is devoted to the principle of religious tolerance completely ?
 (A) Rock edict XIII           (B) Rock edict XII      
 (C) Pillar inscription VII   (D) Bhabru minor rock edict
Ans: C

RRB NTPC EXAM -2016: Practice Bits For ASM,TA,CA,Goods Guard RRB NTPC EXAM -2016: Practice Bits For ASM,TA,CA,Goods Guard Reviewed by GK Adda on 19:43:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.