Reasoning Quiz For SSC CGL, SSC CHSl And Railway Ntpc Exams- 2016

Directions (1-10): Select the related words/letters/ numbers from the given alternatives.

1. Book : Critic : : Building :?
     A) Engineer 
     B) Contractor
     C) Weigher 
     D) Appraiser
     Answer : D

2. Video: cassette : : computer :?
     A) Reels  
     B) Recordings
     C) Files  
     D) Floppy
     Answer : D

3. Command: Order : : Confusion :?
    A) discipline 
    B) Clarity
    C) Chaos               
    D) Problem
    Answer : C

4. FRIEND : FPIBNZ : : MENTOR :
    A) MCNOQN 
    B) MCNQON
    C) MNCNOQ 
    D) CMQNNO
    Answer : B

5. MILD : NKOH : : GATE : ?
    A) IBVJ  
    B) HCWI
    C) KDXK                              
    D) ICWA
    Answer : B


6. STRONG : ROTNSG : : NAGPUR :
    A) GPAUNR                
    B) PGUARN
    C) PGAURN 
    D) GPUANR
    Answer : A

7. 335 : 216 : : 987 : ?
    A) 867                             
    B) 868
    C) 872                              
    D) 888
    Answer : B

8. 8: 81 : : 64 ?
    A) 125                                
    B) 137
    C) 525                                
    D) 625
    Answer : D

9. 25 : 125 : : 36 : ?
    A) 180                                 
    B) 206
    C) 216                           
    D) 318
    Answer : C

10. 30 : 130 : : 42 : ?
     A) 280                                
     B) 216
     C) 220                           
     D) 222
     Answer : D

Directions (11-15): In each of the following questions, a series is given, with one term/number/ letter missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

11. QPO, NML, KJI, ?, EDC
    A) HGF
    B) CAB
    C) JKL
    D) GHI
    Answer : A

12. QAR, RAS, SAT, TAU,?
    A) UAV
    B) UAT
    C) TAS
    D) TAT
    Answer : A

13. 36, 34, 30, 28, 24, ?
    A) 20
    B) 22
    C) 23
    D) 26
    Answer : B

14. 1000, 200, 40, ?
    A) 10
    B) 20
    C) 15
     D) 8
     Answer : D

15. 4320, 720, ?, 36, 12, 6
     A) 144
     B) 24
     C) 72
     D) 48
    Answer : A

Directions (16-20): In each of the following questions, a series is given, with one term/number/ letter missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 


16. LXF,  MTJ,  NPN, OLR, ? 
    A) PIU   
    B) PPV 
    C) PHV  
    D) PJW
    Answer : C

17. BDF, CFI, DHL, ?
    A) EJO
    B) CJM
    C) EML
    D) EMI
    Answer :  A

18. ALN, DNR, GPR, ?
     A) KLM
     B) JRT
     C) RNU
     D) RNV
     Answer : B

19. 1.5, 2.3, 3.1, 3.9, ?
     A) 3.12
     B) 4.7
     C) 4.9
     D) 5.1
     Answer : B

20. 14, 28, 20, 40, 32, 64, ?
     A) 52
     B) 56
     C) 128
     D) 48
     Answer : B

21. Find the odd one out 
      A) twigs: nest
      B)  wood: furniture
      C) picture: pottery
      D) gold: ornaments
      Answer : C

Directions for questions(22-25):Read each sentence to find the missing  words

22. Jungle : Zoo : : Sea : ? 
      A) Aquarium
      B) Harbour
      C) Water
      D) Fishery
      Answer : A


23.  Hermit : Solitude : : Intruder : ?
      A) Thief
      B) Privacy
      C) Burglar
      D) Alm
      Answer : C

24. Sedative : Pain : : Solace : ?
      A) Irritation
      B) Kill
      C) Grief
      D) Hurt
      Answer : C

25. Horse : Neigh : : Jackal : ?
      A) Squeak
      B) Chatter
      C) Howl
      D) Bray

      Answer : C


Reasoning Quiz For SSC CGL, SSC CHSl And Railway Ntpc Exams- 2016 Reasoning Quiz For SSC CGL, SSC CHSl And Railway Ntpc Exams- 2016  Reviewed by SSC-IBPS on 18:22:00 Rating: 5
Powered by Blogger.