Railway Quiz - 2016 :: ASM,TA,Goods Guard, RCA, And SSC EXAMS Practice Bits.

Railway Quiz - 2016 :: ASM,TA,Goods Guard, RCA, And SSC EXAMS Practice Bits.
Railway Quiz - 2016 :: ASM,TA,Goods Guard, RCA, And SSC EXAMS Practice Bits.
1. Light years is unit of………….
      A. Time
      B. Speed of light
      C. Distance
      D. Mass
      Answer: C

2. Which of the following is a scalar quantity?
     A. Displacement
     B. Electric Field
     C. Acceleration
     D. Work
     Answer: D

3. Earliest thermometer was developed by
     A. Celsius
     B. Fahrenheit
     C.  Kelvin
     D. Galileo
     Answer: D

4. Which colour of heat radiation represents the highest temperature?
     A. Blood red
     B. Dark chery
     C. salmon
     D. white
     Answer: D

5. The product of a time period of a wave and its frequency is
      A. Infinite
      B. Zero
      C. Unity
      D. None of these
       Answer: C


6. The amount of light reflected depends upon
      A. The nature of material of the object
      B. The nature of the surface
      C. The smoothness of the surface
      D. all of the above
      Answer: D
7. The resistivity of a wire depends on its
      A. Length
      B. Area of cross section
      C. shape
      D. material
      Answer: D

8. A transformer works with
    A. Alternating current
    B. Direct current
    C. Both AC and DC
    D. Any signal
    Answer: A

9. The Nucleus of an Atom consists of
     A. Electrons And protons
     B. Neutron only
     C. Neutrons and protons
     D. protons, electrons and neutrons
     Answer: C

10. Which of the Particles has similar mass to that of the electron?
      A. proton
      B. neutron
      C. positron
      D. neutrino
      Answer: C

11. Who is known as father of medicine?
       A. Aristotle
       B. Hipporates
       C. Theophrastus
       D. Edward jennner
       Answer: B

12. The first step in taxonomy is  …………………
       A. Naming
       B. Identification
     . C. Description
       D. Classification
       Answer: B

13. The term phylum was given by…………
       A. Cuvier
       B. Theophrastus
        C. Haeckle
        D. Linnacus
        Answer: A

14. Which of the following disease caused by bacteria………………..
       A. Tuberculosis
       B. Mumps
       C. Small Pox
       D. Maiz
       Answer: A

15. Which plant is called Herbal- Indian Doctor…..
       A. Neem
       B. Mango
       C. mango
       D. Tulsi
       Answer: D

16. Agar- agar is prepared from
       A. Algae
       B. Lichens
       C. Fungi
       D. Bryophyte
       Answer: A

17. Example of positive geotropism is ………………..
       A. Closing of Flower
       B. Upwards Growth of root
       C. Downward growth of root
        D. Lateral growth of root
        Answer: C

18.  The type of root formed in Betel vine is:
        A. stilt Root
        B. Clinging Root
        C. Climbing Root
        D. Prop Root
        Answer: B

19. Longest fibers are found in ……………….
       A. Jute
       B. Cotton
       C. Sunn Hemp
       D. Coir
       Answer: A

20. The scientist who studied about wheat rust problem……………
        A. H.C. Bose
        B. K.C. Mehta
        C. Birbal Shani
        D. D.D. Pant
       Answer: B

Railway Quiz - 2016 :: ASM,TA,Goods Guard, RCA, And SSC EXAMS Practice Bits. Railway Quiz - 2016 :: ASM,TA,Goods Guard, RCA, And SSC EXAMS Practice Bits. Reviewed by SSC-IBPS on 13:09:00 Rating: 5
Powered by Blogger.