Railway Exam(Asm,TA,CA,Goods Guard) -2016: Previous Bits

Railway Exam(Asm,TA,CA,Goods Guard) -2016: Previous Bits
Railway Exam(Asm,TA,CA,Goods Guard) -2016: Previous Bits
1.The logo of ‘Make in India’ programme is– 

(a) Lion
(b) Elephant
(c) Panther
(d) Kangaroo

Ans : A

2.The gas used for inflating the tyres of aeroplanes, is– 

(a) hydrogen
(b) helium
(c) nitrogen
(d) neon

Ans : C

3.Indian Institute of Pulses Research is located at– 

(A) Kanpur
(B) Jabalpur
(C) Jaipur
(D) Hissar

Ans : A

4.Who amongst the following was the first Chairman of the Gadar Party ? 

(A) Lala Herdayal
(B) Sohan Singh Bhakna
(C) Keshar Singh
(D) Pandit Kashi Ram 

Ans : B

5.Which one of the following is called the 'Sugar bowl' of the world? 

(A) India
(B) Hawaii Island
(C) Cuba
(D) Philippines

Ans : C

6.The folk dance of Meghalaya is–

(a) Nati
(b) Loho
(c) Bamboo dance
(d) Khantum

Ans :B

7.On which of the following rail-way stations of South Africa, Mahatma Gandhi was thrown out of the train ? 

(A) Johannesburg
(B) Pietermaritzburg
(C) Durban
(D) Pretoria

Ans : B

8.Who among the following said 'Swaraj is our birth right' ? 

(A) M. K. Gandhi
(B) G. K. Gokhale
(C) B. G. Tilak
(D) Dada Bhai Naoroji 

Ans : C

9.Mahatma Gandhi delivered his first public speech in India at

(A) Bombay
(B) Lucknow
(C) Champaran
(D) Varanasi

Ans : D

10.Who was the author of the play 'Nil Darpan' ? 

(A) Tara Nath Bandopadhyay
(B) Tara Nath Ghosh 
(C) Dinabandhu Mitra
(D) Bankim Chandra Chatterjee

Ans : C

11.Where is Central Research Institute for Dry-land Agriculture (CRIDA) is located? 

(A) Hyderabad
(B) Hissar
(C) New Delhi
 (D) Rajkot

Ans : A

12.The Indian Independence Act, 1947 came into force on– 

(a) July 4, 1947
(b) July 10, 1947
(c) July 18, 1947
(d) August 17, 1947

Ans : C

13.The headquarters of the Ghadar Party was in– 

(a) San Francisco
(b) New York
 (c) Madras
 (d) Calcutta

Ans : A

14. If the President and the Vice-President of India both have resigned, who will act as the President?

(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Prime Minister 
(c) Home Minister
(d) Chief Justice of the Supreme Court

 Ans : D

 15.Who among the following is known by the title of ‘The Grand Old Man’? 

(a) Khan Abdul Ghaffar Khan
 (b) WC Bannerjee
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Motilal Nehru

Ans : C

16.When was newly adopted tricolour flag of freedom first hoisted? 

(a) December 31, 1928
(b) December 31, 1929
(c) December 31, 1930
(d) December 31, 1931

Ans : B

17.In which State, the ‘Bhoodan Movement’ was first started? 

(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Uttar Pradesh

Ans : A

18.The Right of Equality is granted by five Articles in the Indian Constitution. These are– 

(a) Articles 13-17
(b) Articles 14-18
(c) Articles 15-19
(d) Articles 16-20

Ans : B

19. In which Part of the Constitution of India, relations between the Union and States have been 
mentioned?

(a) Part X
(b) Part XI
(c) Part XIV
(d) Part XV

Ans : B

20.  Which one of the following is the most productive soil in India? 

(a) Red soil
(b) Black soil
(c) Alluvial soil
(d) Calcareous soil

Ans : C

21.The highest protein content is found in the grain of– 

(a) black gram
(b) pigeon pea
(c) field pea
(d) soyabean

Ans : D

22. Which one of the following is a Direct tax? 

(a) Sales tax
(b) Excise duty
 (c) Customs duty
(d) Wealth tax

Ans : D

23. Income tax in India was introduced by– 

(a) Sir Charles Wood
 (b) Lord MacHale
(c) James Wilson
(d) William Jones

Ans : C

24.Xeric condition refers to– 

(a) low temperature
(b) low humidity
(c) high evaporation
(d) extreme temperature

Ans : B

25.Which State is the largest producer of coal in India? 

(a) West Bengal
(b) Odisha
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh

Ans : B

26.In which State, the Aravalli ranges are located? 

(a) Rajasthan
(b) Himachal Pradesh
(c) Odisha
(d) Andhra Pradesh

Ans : A

27.Mexico is the largest producer of– 

(a) gold
(b) copper
(c) zinc
(d) silver

Ans : D

28. How many States in India are coastal? 

(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d)10

Ans : C

29. Which of the following National Parks has started to use drone or unmanned aerial vehicle for wildlife management? 

(a) Bandipur Tiger Reserve
(b) Corbett Tiger Reserve 
(c) Ranthambore Tigre Reserve
(d) Periyar Tiger Reserve

Ans : B

30. Prestigious ‘Tyler Prize’ is given in the field-of– 

(a) drama
(b) women rights
(c) child rights
(d) environmental protection

Ans : D

Railway Exam(Asm,TA,CA,Goods Guard) -2016: Previous Bits Railway Exam(Asm,TA,CA,Goods Guard) -2016: Previous Bits Reviewed by GK Adda on 20:36:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.