1. Raju can do a job in 15 days, John can do the same job in 20 days. If they work together for 4 days on this job. What fraction of job is incomplete ?
A.1/4
B.1/10
C.7/15
D.8/15
E. none of these

2. Ram takes 6 hours to type 32 pages. Shaam takes 5 hours to type 40 pages. In how many hours they will type 110 pages together ?
A.7 hours
B.8 hours
C.8 hours 15 min
D.8 hours 30 mins7 hours
E. none of these

3. 7 men take 12 days to complete a job. They worked for 5 days, after 5 days 2 men left the job. In how many days 5 men will complete the job ?
A. 5 days
B. 7 days
C. 9 days
D.10 days
E. none of these

4. If A, B and C can do a job in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days A can do the work if B and C help him on every third day ?
A. 12 days
B. 15 days
C. 16 days
D. 18 days
E.none of these

5. A is twice as good as workman as B and together they finish a piece of work in 18 days. In how many days will B alone finish the work?
A.27 days
B.54 days
C.56 days
D.68 days
E.none of these

6. In an examination there are 30 question. I mark is given for each correct answer and 0.25 marks is deducted for each incorrect answer. Mohan attempted all the questions and scored 13.75 marks. How many incorrect answers did he give?
A) 10
B) 11
C) 12
D) 13
E) None of these

7. Mr.Sharma  invests 13% of his monthly salary on mutual funds and the amont is Rs. 305500. Later he invests 9% of his monthly salary on pension policies. Also, he invests another 29% of his monthly salary on insurance policies. What is the total monthly amount invested by Mr. Sharma?
A) Rs. 22 lakh
B) Rs. 12.5 lakh
C) Rs. 1198500
D) Rs. 6.50 lakh
E) None of these

8. In how many different ways can the word GALOTIA be arranged?
A) 1870
B) 2080
C) 2110
D) 2520
E) None of these

9. The ratio of the earnings of A to B is 4 :5. If the earnings of A increase by 20% and the earnings of B decrease by 20%, the new ratio of their earnings becomes 6 : 5. What are A’s earnings?
A) Rs. 20000
B) Rs. 15010
C) Rs. 5000
D) Can’t be determined
E) None of these

10. What would be the compound interest occurred on an amount of Rs. 6850 at the rate of 14% per annum in 2 years?
A) Rs. 1820.65
B) Rs. 2260.85
C) Rs. 2020.26
D) Rs. 2052.26
E) None of these

11. The average age of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two men aged 35 years and 45 years are substituted by two women.Find the average age of these two women.
A) 48
B) 36
C) 42
D) 29
E) none of these

12.  Find the average of all even No's up to 100 or average of first 50 even No's.
A) 50
B) 50.5
C) 51
D) 49
E) none of these

13. A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is:
A)  12 %
B)  13 %
C)  8 %
D)  12.5 %
E)  none of these

14. If selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent?
A)  100%
B)  116.67%
C)  200%
D)  300%
E)  None of these

15.   Jon  and Harry started a partnership business investing some amount of money in the ratio of 2 : 3 . Ron joined them after six months with an amount equal to that of Harry . In what proportion should the profit at the end of one year be distributed among Jon , Harry and Ron ?
A)  5:3:4
B)  4:6:2
C)  5:3:2
D)  4:6:3
E)  None Of These

16.  Manoj received Rs. 6000 as his share out of the total profit of Rs. 9000 which he and Ramesh earned at the end of one year. If Manoj invested Rs.120000 for 6 months, whereas Ramesh invested his amount for the whole year, what was the amount invested by Ramesh?
A)  Rs. 20000
B)  Rs. 30000
C)  Rs. 40000
D)  Rs. 50000
E)  none of these

17. A 480 m long train was travelling at 72 km/hr. It took 32 seconds to cross a cyclist travelling in the same direction as the train. Find the speed of the cyclist.
A)  12 km/ph
B)  15 km/ph
C)  18 km/ph
D)  9 km/ph
E)  none of these

18. A train, 180m long, crossed a 120 m long platform in 20 seconds, and another train travelling at the same speed crossed an electric pole in 10 seconds. In how much time will they cross each other when they are travelling in the oppositedirection.?
A)  11 sec
B)  13 sec
C)  12 sec
D)  14 sec
E)  none of these

19. What number has to be added to each term of 3 : 5 to make the ratio 5 : 6 .
A)   7
B)   6
C)   8
D)   5
E)  None of these

20. After selling a watch, shyam found that he had made a loss of 10%. He also found that had he sold it for Rs.27 more, he would have made a profit of 5%. the actual initial loss was what percentage of the profit earned,had he sold the watch for a 5% profit?
A)  23%
B)  150%
C)  200%
D)  180%
E)  None of these.

1.D)
Raju can do 1/15 of the job per day
John can do 1/20 of the job per day
If they work together they can do 7/60 of the work together
Remaining job 1 - 4*7/60 = 32/60 = 8/15

2.C)
Ram can type 32/6 pages per hour
Shaam can type 8 pages per hourThey can type 32/6 + 8 = 40/3 pages per hour
So they will take 110/40 × 3 = 33/4 hours or 8 hours 15 minutes

3.E)
7 men can do 1/12 of the job per day
So after 5 days they have completed 5/12th job. Still 7/12 part of the job is to be completed.
5 men can do 1/12 × 5/7 = 5/84 of the job per day
So they will take 7/12 × 84 /5 = 9 days to complete the job

4.B)
Efficiency of A = 1/20 = 5% per day
Efficiency of B = 1/30 = 3.33% per day
Efficiency of C = 1/60 = 1.66% per day
In three days A can do 15% of the job himself and B and C do 5% of the job ( 1.66% + 3.33% )
In three days they can do 20% of the job, to do 100% of the job, they need 3 ×  5 = 15 days

5.B)
As per question, A do twice the work as done by B.
So A:B = 2:1
Also (A+B) one day work = 1/18
To get days in which B will finish the work, lets calculate work done by B in 1 day =
=(1/181/3)=1/54
[Please note we multiplied by 1/3 as per B share and total of ratio is 1/3]
So B will finish the work in 54 days

6. Let the number of questions attempted by Mohan with correct answers be x. Then, total marks obtained             for correct answers = x * 1 = x And the number of questions attempted by Mohan with incorrect answers =         30 – x. Total marks deducted for incorrect answers = (30 – x)/4  Now, x – (30-x)/4 = 13.75
Or, 4x + x = 13.75 + 30 = 55 + 30 = 85 or, 5x = 85  , x = 85/5 = 17
Incorrect answers = 30 – 17 = 13

7. Let the monthly income be Rs. X
Then, (x * 13)/100 = 305500  x = (305500 * 100)/13 = Rs. 2350000
Now, total monthly amount invested by Mr. Sharma = 29 + 9 + 13 = 51%
So, 51% of 2350000= (51*2350000)/100 = Rs. 1198500

8. Here in the given word GALOTIA, there are seven letters, where A appears twice. Hence the rqd      number of ways        = 7!/2! = 3 * 4 * 5 * 6 * 7 = 2520

9. Can't determined.

10. Rs. 2052.26

11.A)  Total increase = 8 * 2 = 16 years So, total age of two women = 35 + 45 +16= 96
Average age of two women=96/2=48 years

12.C)  2, 4, 6, ………… 100
Average = (1st No. + Last No.) /2 = (2+100)/2 = 51

13. A)  S.I. for 3 years = Rs. (12005 - 9800) = Rs. 2205.
S.I. for 5 years= Rs. 3675
Principal = Rs. (9800 - 3675) = Rs. 6125
Hence Rate = {(100 × 3675) / 6125 × 5} % = 12 %

14. A) Let C.P. be Rs. x and S.P. be Rs. y.
Then, 3(y - x) = (2y - x)     y = 2x. Profit = Rs. (y - x) = Rs. (2x - x) = Rs. x. So profit % =100%

15. D)
Short tricks : Let the initial investment money ratio of Jon and Harry is 2x and 3x So Jon , Harry and Ron          ratio of investment is ( Jon : Harry : Ron )
= (2x X 12 ) : ( 3x X 12 ) : ( 3x X 6 ) = 24 : 36 : 18 = 4 : 6 : 3

16.    B) :
Suppose Ramesh invested Rs. x. Then,
Manoj : Ramesh = 120000 * 6 : x *12.
720000/12x: 6000/3000
x = 30000

17. C)   Let speed of cyclist  = x kmph  480/(72 - x) X 5/18 = 32   x = 18 kmph

18. A)  Let speed of 1st train = x kmph   (180 + 120)/(x X 5/18)  = 20
x = 54 kmph

19.Let the number to be added x , Then 3 + x / 5 + x = 5 / 6    6 ( 3 + x ) = 5 ( 5 + x ) x = ( 25 – 18 ) = 7
So , the number to be added is 7 .

20. Profit= 5% (If case )  5% of CP ------> Rs. 27   So, CP = Rs. 540
Now, Loss% = 10

Loss =Rs. 54   Required % = 54*100/27 = 200%.
Quantity Quiz For SSC CGl , SSC CHSL, SSC CPO And Railway Ntpc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 11:57:00 Rating: 5