Physics Quiz For Railway And SSC CGL, SSC CHSL Exams

Physics Quiz For Railway And SSC CGL, SSC CHSL Exams
Physics Quiz For Railway And SSC CGL, SSC CHSL Exams 
        1. Number of basic SI unit is
            A) 4
            B) 7
            C) 6
            D) 5
            Answer:-B

        2. Which of the following is NOT the unit of energy?
            A) Calorie
            B) Joule
            C) Electronic volt
            D) Watt
            Answer:-D

        3. Light year is unit of:
            A) Time
            B) Speed of light
            C) Distance
            D) Mass
            Answer:-C

        4. Which of the following is NOT the unit of time?
            A) Parallactic second
            B) Micro second
            C) Leap year
            D) Solar day
            Answer:-A

        5. SI unit of luminious intensity is:
            A) Lumen
            B) Lux
            C) Candela
            D) Watt
            Answer:-C


        6. Parasec is the unit of:
            A) Distance
            B) Time
            C) Intensity of light
            D) Magnetic line
            Answer:-A

        7. Ampere is the unit of:
            A) Current electricity
            B) Magnetic field
            C) Electric charge
            D) Resistence
            Answer:-A

       8. Curie is the unit of:
            A) Temperature
            B) Radio activity
            C) Heat
            D) Energy
            Answer:-B

       9. Decibel is the unit of
            A) Speedof light
            B) Intensity of sound
            C) Intensity of heat
            D) None of these
            Answer:-B

       10.Temperature can be expressed as derived quantity in terms of any of the following
            A) Length and mass
            B) Mass and time
            C) Length, mass and time
            D) None of these
            Answer:-D

       11. One astronomical unit is the average distance between
            A) Earth and the sun
            B) Earth and the moon
            C) Jupiter and the sun
            D) Pluto and the sun
            Answer:-A

       12. Which of the following physical quantities have the same dimensions?
            A) Kinetic energy, velocity
            B) Work and torque
            C) Potential energy, linear momentum
            D) Angular momentum and work
            Answer:-B

       13. the most suitable unit for expressing nuclear radious is
            A) Micron
            B) Nano metre
            C) Fermi
            D) Angstrom
            Answer:-C

       14. Distance of stars are measured in
            A) Galactic unit
            B) Seller mile
            C) Cosmic kilometer
            D) Light year
            Answer:-D

       15. Masses of stars and galaxies are usually expressed in terms of
            A) Neutron mass
            B) Earth’s mass
            C) Solar mass
            D) Lunar mass
            Answer:-C

       16. When body is accelerated:
            A) Its velocity never changes
            B) Its speed always changes
            C) Its direction always changes
            D) Its speed may or may not changes
            Answer:-D

       17. Definition of force comes from newtons
            A) First law of motion
            B) Second law motion
            C) Third law motion
            D) Law of gravitation
            Answer:-A

       18. A Rocket works on the principle of conversation of
            A) Mass
            B) Linear momentum
            C) Energy
            D) Angular momentum
            Answer:-B

       19. Two satellite are moving in the same circular orbit around the earth they must have the same
            A) Mass
            B) Angular momentum
            C) KE
            D) Speed
            Answer:-D

        20.The ratio of the inertial mass to gravitational mass is equal to
            A) 1/2
            B) 1
            C) 2
            D) None
            Answer:-B

        21.The intensity of the earth’s gravitational field is maximum at
            A) The equator
            B) The centre of the earth
            C) The pole
            D) None of these
            Answer:-C

        22.As we go from the equator to the poles, the value of g
            A) Remains the same
            B) Increases
            C) Decreases
            D) None of these
            Answer:-B

        23.A satellite revolves around the earths in elliptic orbit its speed is
            A) Sama at all points on the orbit
            B) Greatest when it is farthest from the earth
            C) Greatest when it is closest to the earths
            D) None of these
            Answer:-C

        24.Who among the following gave first the experimental value of G?
            A) Newton
            B) Cavendish
            C) Galileo
            D) None of these
            Answer:-B

        25.The escape velocity from the surface of the earths does not depend on
            A) Mass of the earths
            B) Mass of the body
            C) Radious of the earths
            D) G
            Answer:-B



Physics Quiz For Railway And SSC CGL, SSC CHSL Exams Physics Quiz For Railway And SSC CGL, SSC CHSL Exams Reviewed by SSC-IBPS on 12:49:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.