Mixed Quiz In Gk For SSC CGl, SSC CHSl And Railway Ntpc Exams


Mixed Quiz In Gk For  SSC CGl, SSC CHSl And Railway Ntpc Exams
Mixed Quiz In Gk For  SSC CGl, SSC CHSl And Railway Ntpc Exams
1. Which is the largest canal of the world ?
     (A) Suez canal
     (B) Panama canal
     (C) Kra canal
     (D) Bhakra canal
     Answer: (D)

2. Which of the following are connected by Suez canal ?
     (A) Red Sea and Dead Sea
     (B) Red Sea and Arabian Sea
     (C) Red Sea and Mediterranean Sea
     (D) Red Sea and Black Sea
     Answer: (C)

3. Which of the following ports is not situated at Pacific coast ?
    (A) Vancouver
    (B) Los Angeles
    (C) San Francisco
    (D) Miami
    Answer: (D)

4. Which is the southern-most point of India ?
    (A) Kanyakumari
    (B) Goa
    (C) Indira point
    (D) Rameshwaram
    Answer: (C)

5. One fermimetre is equal to :
    (A) 10–9 m
    (B) 10–15 m
    (C) 10–18 m
    (D) 10–12 m
    Answer:  (B)


6. SI unit of luminious intensity is :
    (A) lumen
    (B) lux
    (C) candela
    (D) watt
    Answer : (C)

7. Parasec is the unit of :
    (A) distance
    (B) time
    (C) intensity of light
    (D) magnetic line
    Answer: (A)

8. One light year is approximately equal to :
    (A) 1011 km
    (B) 1015 m
    (C) 1016 m
    (D) 1016 km
    Answer:  (C)

9. The Chief Election Commissioner can be removed from his office:
     (A) By the Chief Justice of the Supreme Court
     (B) By the President
     (C) On the basis of a resolution of the Cabinet
     (D) On the basis of proved misbehaviour by 2/3rd majority of both Houses of Parliament
     Answer : D

10. If the Speaker of the Lok Sabha intends to vacate his office before the expiry of his term, he sends his resignation to the:
     (A) Chairman of the Rajya Sabha
     (B) Leader of the House (Lok Sabha)
     (C) Deputy Speaker of Lok Sabha
     (D) President of India
     Answer: C

11. In which case did the Supreme Court of India determine that the Parliament has power to make amendment in fundamental rights, but it cannot make any change in the basic structure of the Constitution ?
     (A) Golak Nath case
     (B) Keshavanand Bharati case
     (C) Both (A) and (B)
     (D) Neither (A) nor (B)
     Answer: B

12. First woman judge to be appointed to Supreme Court was:
     (A) Rani Jethmalani
     (B) Anna George Malhotra
     (C) M. Fathima Beevi
     (D) Leila Seth
     Answer: C

13. taraf in the bahmani kingdom signified
      (A) province
      (B) lord grant
      (C) transit tax
      (D) gold coin
      Answer:A

14. what is the meaning of Athavana?
      (A) revenue department
      (B) revenue
      (C) import tax
      (D) trade tax
      Answer:A

15. the founder of the bahmani kingdom was
      (A) alauddin mujahid shah
      (B) ahmed shah
      (C) alauddin Bahaman shah
      (D) tajuddin firoz shah
      Answer:C

16. where is thefamous virupaksha temple located?
      (A) bhadrachalam
      (B) Chidambaram
      (C) hampi
      (D) srikalahasti
      Answer: C

17. kabir was the disciple of
      (A) nanak
      (B) ramanuj
      (C) shankaracharya
      (D) ramananda
      Answer:D

18. the historian abual fazl was killed by
      (A) hemu
      (B) bairam khan
      (C) uday singh
      (D) bir singhdeo bundela
      Answer:D

19. who was conferred the tittle of ‘gunaraj khan’?
       (A) bipradas pipilai
       (B) maladhar basu
      (C) kavi  jaydeva
      (D) sri chaitanya
      Answer: B

20.  who was the sikh guru to be slaughtered by Aurangzeb?
       (A)  radas
       (B)  teg bahadur
       (C)  kavi jayadeve
       (D) gobind singh
       Answer:B

21. who was the mughal emperor  to have lifted the jaziya on hindus?
       (A) babur
       (B) akbar
       (C) Jahangir
       (D) shajahan
       Answer:B

22. Light years is unit of………….
      A. Time
      B. Speed of light
      C. Distance
      D. Mass
      Answer: C

23. Which of the following is a scalar quantity?
     A. Displacement
     B. Electric Field
     C. Acceleration
     D. Work
     Answer: D

24. Earliest thermometer was developed by
     A. Celsius
     B. Fahrenheit
     C.  Kelvin
     D. Galileo
     Answer: D

25. Which colour of heat radiation represents the highest temperature?
     A. Blood red
     B. Dark chery
     C. salmon
     D. white

     Answer: D

Mixed Quiz In Gk For SSC CGl, SSC CHSl And Railway Ntpc Exams Mixed Quiz In Gk For  SSC CGl, SSC CHSl And Railway Ntpc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 19:52:00 Rating: 5
Powered by Blogger.