Mixed Quiz In Geography For Railway And SSc CGl, SSC CHSL SSC CPO Exams


1) The Bay of Bengal is located to the of _____ India?
      A)  West
      B)  South
      C)   South-East
      D)  South-West
      Answer : C

2) The highest peak in India______
     A)  Mt. Everest
     B)  Mt. Godwin Austin
     C)   Mt. Kanchenjunga
     D)  Dhaulagiri
     Answer:B  

3) The source of River Ganga
     A)  Yamunotri
     B)  Siachen
     C)   Gangotri
     D)  Karakoram
     Answer:C  

4) The Himalayas are known as_____
      A)  Abode of snow
      B)  Volcano
      C)   Sahyadri
     D)  Himadri
     Answer:A

5)  India is connected with China, Japan and Australia through the ______
      A)  Palk Strait
      B)  Malaccan Strait
      C)   Berring Strait
      D)  Strait of Gibraltar
      Answer:B


6)  India is the _______ largest country in Asia?
      A)  First
      B)  Second
      C)   Third
      D)  Fourth
      Answer:B

7)  The Indian Standard Time is ________ ahead of the Greenwich Mean Time.
      A)  5 hrs 30 Min
      B)  6 hrs 30 Min
      C)   7 hrs 30 Min
      D)  8 hrs 30 Min
      Answer:A

8)  At the southern tip of the Indian peninsula lies_________.
     A)  Kerala
     B)  Karnataka
     C)   Kanyakumari
     D)  Kavaratti
     Answer:C  

9)  Indian and Sri Lanka are separated by______.
     A)  Palk Strait
      B)  Tusman Strait
      C)   Berring Strait
      D)  Malaccan Strait
      Answer:A

10)  The highest peak Mt. Everest is located in _________.
       A)  Nepal
       B)  Bhutan
       C)   India
       D)  China
       Answer:A

11)  India is politically divided into ________.
        A)  30 states 2 union territories
        B)  29 states 3 union territories
        C)   29  states 7 union territories
        D)  27 states 6 union territories
        Answer:C

12)  The Coastal area enjoy ___________ Climate.
       A)  Continental
       B)  Equable
       C)   Humid
       D)  Hot
       Answer:B

13)  The Place that gets rain from Western disturbance is ________.
        A)  Punjab
        B)  Mumbai
         C)   Allahabad
         D)  Chennai
         Answer:A

14)   The Mountains which lie parallel to the direction of the southwest monsoon wind
is_______.
       A)  Aravalli
       B)  Satpura
       C)   Vindhya
       D)  Maikala Ranga
       Answer:A

15)  _______ receives the highest rainfall in India.
       A)  Cherrapunji
       B)  Shillong
       C)   Assam
       D)  Darjeeling
       Answer:A

16)  Mawsynram in Cherrapunji receives ______ of rainfall in a year.
        A)  1087 cms
        B)  1187 cms
        C)   1287 cms
        D)  1387 cms
        Answer:B

17)  Black Soil is formed from the weathering of _______ rocks.
        A)  Igneous
        B)  Sedimentary
        C)   Metamorphic
        D)  Crystalline
        Answer:A

18)  Sunderbans is the Mangrove forest found in______.
        A)  West Bengal
        B)  Tamil Nadu
        C)   Gujarat
        D)  Assam
        Answer:A

19)  ’Sholas’ are tropical forests found in ______.
       A)  Satpura
       B)  Nilgiri
       C)   Malkala
       D)  Anaimalai
       Answer:B

20)  Resources that can be used or reproduced again and again are _______.
        A)  Unnatural Resources
        B)  Renewable resources
        C)   Non-Renewable resources
        D)  Human resources
        Answer:B

21)  The country with the largest population of Muslims is
        A)  Pakistan
        B) Bangladesh
        C) Indonesia
        D)  Saudi Arabia
        Answer: C

22)  Silver is found in
        A) Karnataka
       B) Bihar
       C)  Rajasthan
       D)  Madhya Pradesh
       Answer: A

23)  Arctic region is full of
       A)  water
       B)  ice
       C)  land
       D)  rocks
       Answer: B

24)  Delhi is on the banks of
       A) Tapti
       B)  Ganges
       C)  Sutlej
       D)  Yamuna
       Answer: D

25)  The deepest lake in the world is
        A)  Wular Lake
        B)  Lake Superior
        C)  Victoria Nyanza
        D)  Baikal Lake

       Answer: D

Mixed Quiz In Geography For Railway And SSc CGl, SSC CHSL SSC CPO Exams Mixed Quiz In Geography For Railway And SSc CGl, SSC CHSL SSC CPO Exams Reviewed by SSC-IBPS on 19:46:00 Rating: 5
Powered by Blogger.