Indian Polity Quiz For SSC CGL, SSC CHSl And Railway And All Competitive Exams

Indian Polity Quiz For SSC CGL, SSC CHSl And Railway And All Competitive Exams
Indian Polity Quiz For SSC CGL, SSC CHSl And Railway And All Competitive Exams
            1. The first mid-term elections for Lok sabha were held in
                 A) 1962
                 B) 1971
                 C) 1977
                 D) 1980
                 Answer:-B
           
            2.As per the constitution of India, how many members are represented by
                 the union territorites in the Lok sabha?
                 A) 18
                 B) 20
                 C) 22
                 D) 24
                 Answer:-B

            3. What could be the maximum time limit of ‘ZERO HOUR’ in the Lok sabha?
                A) 30 minutes
                B) 1 hour
                C) 2 hour
                D) Indefinite period
                Answer:-B

            4. Who was the first speaker of first Lok sabha?
                A) G.V.Mavalankar
                B) M.A.Ayyangar
                C) Hukum singh
                D) G.S.Dhillon
                Answer:-A

            5. A bill may be introduced in which house of parliament ?
                A) Lok sabha
                B) Rajya sabha
                C) Either house of parliament
                D) None of these
                Answer:-C


            6. Which of the following is the largest committee of the parliament?
                A) The public account of committee
                B) The estimates committee
                C) The committee on public undertakings
                D) The committee on petitions
                Answer:-B

            7. Who holds the power to increase the number of judges in the supreme court?
                A) Prime minister
                B) President
                C) Parliament
                D) Ministry of law
                Answer:-C

            8. Who has the right to transfer any case any where in india?
                A) President
                B) Supreme court
                C) High court
                D) None of these
                Answer:-B

            9. The system of Judicial Review exists in
                A) India only
                B) U.K.only
                C) U.S.A only
                D) India and U.S.A
                Answer:-D
1   
           10.Ordinance of Governor has to be passed by the assembly within
                A) 6 weeks
                B) 8 weeks
                C) 10 weeks
                D) 12 weeks
                Answer:-A

            11.Which Indian state had the first woman chief minister?
                A) U.P
                B) Bihar
                C) Tamil nadu
                D) Delhi
                Answer:-A

            12.In which year was High court in Madras established?
                A) 1862
                B) 1871
                C) 1881
                D) 1891
                Answer:-A
     
            13.Which one of the following states has separate constitutions?
                A) Arunachal Pradesh
                B) Assam
                C) Jammu and Kashmir
                D) Sikkim
                Answer:-C

            14. Where was the first municipal corporation in India set up?
                A) Bombay
                B) Calcutta
                C) Delhi
                D) Madras
                Answer:-D
   
            15.The implementation of Jawahar Rozgar Yojana rests with:
                 A) Gram panchayat
                 B) District collector
                 C) State government
                 D) Union government
                 Answer:-A

            16.When was the panchayat raj system introduced in India?
                 A) 1945
                 B) 1950
                 C) 1959
                 D) 1962
                 Answer:-C

            17.Which of the following is a source of income of the Gram panchayats?
                 A) Income tax
                 B) Sales tax
                 C) Proffessional tax
                 D) Levy duties
                 Answer:-D

            18.Which of the following Indian states has no Panchayat Raj institutions?
                 A) Assam
                 B) Tripura
                 C) Kerala
                 D) Nagaland
                 Answer:-D
     
            19.The constitutional status has been given to Panchayats under Article:
                 A) 219
                 B) 226
                 C) 239
                 D) 243
                 Answer:-D

            20.The Panchayati Raj institution at the block level is known as
                 A) Gram Panchayat
                 B) Panchayat samiti
                 C) Zila Parishad
                 D) None of these
                 Answer:-B
     
            21.The first finance commission was constituted in
                 A) 1950
                 B) 1951
                 C) 1952
                 D) 1954
                 Answer:-B

            22.When will demand become a grant?
                 A) When a demand is proposed
                 B) After the discussion on demand is over
                 C) After the demand is granted
                 D) When the Budget session is closed
                 Answer:-C
    
            23.Which of the following subjects lies in the concurrent list?
                A) Agriculture
                B) Education
                C) Police
                D) De fence
                Answer:-B

            24.The recommendation of the Kelkar Task force relate to
                A) Trade
                B) Banking
                C) Foreign investment
                D) Taxes
                Answer:-D
.
            25.Which one of the following is the subject of concurrent list?
                 A) Police
                 B) Criminal matters
                 C) Radio and television
                 D) Foreign affairs
                 Answer:-B


Indian Polity Quiz For SSC CGL, SSC CHSl And Railway And All Competitive Exams Indian Polity Quiz For SSC CGL, SSC CHSl And Railway And All Competitive Exams Reviewed by Honey on 11:24:00 Rating: 5
Powered by Blogger.