Indian Polity Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And All Competitive Exams

Indian Polity Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And All Competitive Exams
Indian Polity Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And All Competitive Exams 
              1. The concept of judicial review in our constitution has been taken from the constitution of?
A)     England
B)      USA
C)      Canada
D)     Australia
Answer: B

              2. The constitution of India borrowed the scheme of Indian federation from the constitution of?
A)     USA
B)      Canada
C)      United kingdom
D)     Ireland
Answer: B

             3. The idea of including the emergency provisions in the constitution of India has been borrowed from the?
A)     Constitution of canada
B)      Weimar constitution of germany
C)      Constitution of ireland
D)     Constitution of USA
Answer: B

              4. The federal system with strong centre has been borrowed by the indian constituion from
A)     USA
B)      Canada
C)      UK
D)     France
Answer: B

              5. The office of lokpal and lokayukta in India is based on which noe of the following?
A)     Parliamentary commissioner of UK
B)      Ombudsman in scandinavia
C)      Procurator general of russia
D)     Council of state in france
Answer: B


              6. Which of the following was the giggest source for the constitution of India?
A)     The government of india act, 1919
B)      The government of india act, 1935
C)      The indian independence act, 1947
D)     None of the above
Answer: B

              7. Which amendment act indroduced changes in the preamble to the Indian constitution?
A)     The 38th amendment act, 1975
B)      The 40th amendment act, 1976
C)      The 42nd amendment act, 1976
D)     The 44th amendment act,1979
Answer: C

             8. Which amendment of the Indian constitution inserted the two words-socialist and secular in the preamble?
A)     28th
B)      40th
C)      42nd
D)     52nd
Answer: C

             9. In which amendment the words socialist secular and unity and integrity of the nation were added to the preamble of constitution of India?
A)     42nd
B)      44th
C)      52nd
D)     None of them
Answer: A

              10.   The ideals and objectives outlined in the preamble of the Indian constitution have been further elaborataed in?
A)     The chapter on fundamental rights
B)      The chapter on directive principles of state policy
C)      The chapter on directive principles of state policy fundamental rights and fundamental duties
D)     Nowhere else in the text of the constitution
Answer: C

             11.Which among the following is the correct expression of the term secular in India?
A)     India has many religion
B)      Indians have religious freedom
C)      To follow the religion depends upon the will of an individual
D)     There is no religion of the state in india
Answer: D

              12.Which one of the following describes India a secular state?
A)     Fundamental rights
B)      Preamble to the constitution
C)      9th schedule
D)     Directive principles
Answer: B
  
             13.Which one of the following liberty is not embodied in the preamble to the constitution of India?
A)     Liberty of thought
B)      Liberty of expression
C)      Liberty of belief
D)     Economic liberty
Answer: D

             14. Which of the following is correct?
A)     Social equality is not guaranteed in our constitution
B)      Social equality already existed in our country
C)      Social equality is guaranteed in our constitution
D)     None of the above
Answer: C

             15.The word secularism was inserted in the preamble of the Indian constitution by?
A)     25th amendment
B)      42nd amendment
C)      44th amendment
D)     52nd amendment
Answer: B

             16.Indian constitution declares India a secular state. This means that?
A)     Religious worship is not allowed
B)      Religions are patronised by the state
C)      Thestate regards religion as a private affair of the citizen and does not discriminate on this basis
D)     None of the above
Answer: C

             17.The preamble to the constitution declares India as?
A)     A sovereign democratic republic
B)      A socialist democratic republic
C)      A sovereign socialist secular democratic republic
D)     A federal democratic republic
Answer:  C

             18. From the following languages listed in the eighth schedule of the constitution pick out of the one which is official language of a state?
A)      Kashmiri
B)      Urdu
C)      Sindhi
D)     Nepali
Answer: B

             19.The item education belongs to the?
A)     Union list
B)      State list
C)      Concurrent list
D)     Residuary subjects
Answer: C

             20.  How many schedules the constitution of India contains?
A)     9
B)      10
C)      11
D)     12
Answer: D

              21.Which article of the Indian constitution provides for the institution of panchayati raj?
A)     Article 36
B)      Article 39
C)      Article 40
D)     Article 48
Answer: C

              22.Article 1 of the constitution declares India as?
A)     Federal state
B)      Quasi-federal state
C)      Unitary state
D)     Union of state
Answer: D

             23.How many articles are there in the Indian constitution?
A)     395
B)      396
C)      398
D)     399
Answer: A

            24. Although union list state list and concurrent list cover the entire legislative business, yet there may be an item not mentioned anywhere. Who will legislate on that item?
A)     Parliament only
B)      State legislature only
C)      Both a and b
D)     Neither a nor b
Answer: A

             25.Which part of the Indian constitution deals with fundamental rights?
A)     Part 1
B)      Part 2
C)      Part 3
D)     Part 4

Answer: C

Indian Polity Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And All Competitive Exams Indian Polity Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And All Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 19:35:00 Rating: 5
Powered by Blogger.