History Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And Competitive Exams

History QuizFor Railway SSC CGL SSC CHSL And Competitive Exams
History QuizFor Railway SSC CGL SSC CHSL And Competitive Exams


               1. The lumbini was the birth place of buddha is attested by an inscription of ?
A)    Ashoka
B)    Pushyamitra sung
C)    Kanishka
D)    Harsha
Answer: A

               2. Sarnath is in the state of ?
A)    Kerala
B)    Mahavashtra
C)    Gujarat
D)    Uttar pradesh
Answer: D
              3.  Vikramshila mahavihara was estabilished by the ruler of ?
A)    Pushyabhuti dynasty
B)    Barman dynasty
C)    Sen dynasty
D)    Pala dynasty
Answer: D

              4. Buddha attained mahaparinirvana in the republic of the?
A)    Malls
B)    Lichhavis
C)    Sakyas
D)    Palas
Answer: A

              5. Which one of the following propounded that destiny determines everything, man is powerless?
A)    Jains
B)    Buddhists
C)    Ajivakas
D)    Mimansakas
Answer: C


              6. Who amongst the following is known  as the light of asia?
A)    Lokayatism
B)    Saivism
C)    Jainism
D)    Vaishnavism
Answer: B

              7.Syadvad(the theory of may be) is a doctrine of?
A)    Lokayatism
B)    Saivism
C)    Jainism
D)    Vaishnavism
Answer: C

             8. The stupa site which Is not connected with any incident of lord buddha’s life is?
A)    Sarnath
B)    Sanchi
C)    Bodh gaya
D)    Kushinagar
Answer: B
              9. Prabhasgiri is a pilgrim spot of?
A)    Buddhists
B)    Jains
C)    Sthulbhadra
D)    Sudharma
Answer: B

              10.Who is said to have become the chief of the jain sangh after the death of mahavira?
A)    Salavati
B)    Ramaniya
C)    Sthulbhadra
D)    Sudharma
Answer: D

              11.Jivaka, the royal physician of rajgrih, was the son of the ganika named as?
A)    Salavati
B)    Ramaniya
C)    Basantsena
D)    Amrapali
Answer: A

              12.The fourth buddhist council was convened during the regime of king?
A)    Ashoka
B)    Ajatasatru
C)    Kanishka
D)    Mahapadmananda
Answer: C

               13.The tripitaka was written in?
A)    Brahmi
B)    Kharosthi
C)    Pali
D)    Sanskrit
Answer: C

              14.Name the last trithankara?
A)    Parsvanath
B)    Mahavira
C)    Siddhartha
D)    Subhadra
Answer: B

             15.Who among the fallowing presided over the buddhist council held during the reign of kanishka at kashmir?
A)    Parsva
B)    Nagarjuna
C)    Sudraka
D)    Vasumitra
Answer: D

            16.  Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following?
A)    Baddhism
B)    Jainism
C)    Sikkhism
D)    Vaishnavism
Answer:B

            17.  Mahamastakabhisheka, a great religious event is associated with and done fro who of the following?
A)    Bahubali
B)    Buddha
C)    Mahavira
D)    Nataraja
Answer:A

           18.  Who among the following also had the name devanama piyadasi?
A)    Mauryan king ashoka
B)    Gautama buddha
C)    Mauryan king chandrgupta maury
D)    Bhagwan mahavira
Answer: A

            19. With which of the following centres of learning, chanakya the famous teacher of chandragupta maurya was associated?
A)    Takshasila
B)    Nalanda
C)    Vikramshila
D)    Vaishali
Answer:A

.           20. Which event brought about a profound change in ashoka’s administrative policy?
A)    The thrid buddhist council
B)    The kalinga war
C)    His embracing of buddhism
D)    His sending of missionary to ceylon
Answer: B

             21.  Great stupa at sanchi is in?
A)    Uttar pradesh
B)    Madhya pradesh
C)    Arunachal pradesh
D)    Andhra pradesh
Answer: B

            22. The monk who influenced ashoka to embrace buddhism was?
A)    Vishnu gupta
B)    Upa gupta
C)    Brahma gupta
D)    Brihadrath
Answer: D

             23.Which one of the following histrorical personalities of india is also known as vishnugupta?
A)    Seleucus
B)    Alexander
C)    Darius
D)    Antiochus
Answer: A
  
             24.Which of the following was the oldest dynasty of india?
A)    Maurya
B)    Gupta
C)    Kushana
D)    Kanva
Answer: A

             25.  The division of mauryan society into seven classes was particularly mentioned in?
A)    Kautilya’s arthashastra
B)    Ashokan edicts
C)    The purans
D)    The indica of megasthenes
Answer: D


History Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And Competitive Exams History Quiz For Railway SSC CGL SSC CHSL And Competitive Exams  Reviewed by Honey on 11:15:00 Rating: 5
Powered by Blogger.