History Quiz For SSC CGL, SSC CHSL AND Railway Ntpc All Competitive Exams


History Quiz For SSC CGL, SSC CHSL AND Railway Ntpc All Competitive Exams
History Quiz For SSC CGL, SSC CHSL AND Railway Ntpc All Competitive Exams
             1.     Lothal is a site where dockyards of which of the following civilization were found?
A.    Indus Valley
B.    Mesopotamian
C.    Egyptian
D.    Persian
Answer: A

             2.     The people of the Indus valley civilization usually built their houses of?
A.    Pucca bricks
B.    Stone
C.    Wood
D.    All of these
Answer: A

             3.     The Indus valley civilization was non-aryan because?
A.    It was urban
B.    It has a pictographic script
C.    It had an agricultural economy
D.    It extended up to the narmada valley
Answer: A

             4.     All the following statements regarding the Indus valley civilization are correct except?
A)    The Indus valley civilization was an advanced urban civilization
B)    Iron was not known to the people
C)    It is difficult to say to which race the people belonged
D)    The people knew nothing about agriculture
Answer: D

             5.     The local name of mohenjodaro is?
A)    Mound of the living
B)    Mound of the great
C)    Mound of the dead
D)    Mound of the servivor
Answer: C

       6.     The Indus valley civilization specialized in?
A)    Town planning
B)    Architecture
C)    Craftsmanship
D)    All of these
Answer: A

            7.     The famous figure of a dancing girl found in the excavation of mohenjodaro was made up of?
A)    Terracotta
B)    Steatite
C)    Bronze
D)    Red limestone
Answer: C

            8.     Which of the following animals was not known to the Indus valley civilization?
A)    Bull
B)    Horse
C)    Elephant
D)    Giraffe
Answer: D

           9.   Out of the following remains excavated in indus valley, which one indicates the commercial and economic            development?
A)    Pottery
B)    Seals
C)    Boats
D)    Houses
Answer: B

            10.  The earliest city discovered in india was?
A)    Harappa
B)    Rangpur
C)    Mohenjodaro
D)    Sindh
Answer: A

            11.  Which one of the following Indus civilization site gives evidence of a dockyard?
A)    Harappa
B)    Lothal
C)    Mohenjodaro
D)    Rakhigarhi
Answer: B
   
            12.  Which one of the following statements regarding harappan civilization is correct?
A)    The standard harappan seals were made of clay
B)    The inhabitants of Harappa had neither knowledge of copper nor bronze
C)    The harappan civilization was rural-based
D)    The inhabitants of Harappa grew and used cotton
Answer: D

             13.  An advanced water management system of harappan times has been unearthed at?
A)    Dholavira
B)    Lothal
C)    Kalibangan
D)    Alamgirpur
Answer: A

             14.  From which one of the following places, remains of wells have been found in houses belonging to the                   developed stage of the Indus valley civilization?
A)    Harappa
B)    Kalibangan
C)    Lothal
D)    Mohenjodaro
Answer: D

             15.  The archaeological finds from alamgirpur in Ghaziabad district reflected the?
A)    Harappa culture
B)    Vedic culture
C)    Mauryan culture
D)    Gupta period culture
Answer: A

            16.  Cotton for textile was first cultivated in?
A)    Egypt
B)    Mesopotamia
C)    Central America
D)    India
Answer: D

             17.  Rock cut architecture in harappan culture context has been found at?
A)    Kalibangan
B)    Dholavira
C)    Kotdiji
D)    Amri
Answer: B

            18.  Which one of the following was not known to the harappans?
A)    Construction of wells
B)    Construction of pillars
C)    Construction of drains
D)    Construction of arches
Answer: D

            19.  A coper chariot of Harappa times was discovered at?
A)    Kuntal
B)    Rakhigarhi
C)    Daimabad
D)    Banawali
Answer: C

            20.  One of the following sites from where the famous bullseal of Indus valley civilization was found?
A)    Harappa
B)    Chahudaro
C)    Lothal
D)    Mohenjodaro
Answer: A

            21.  Who discovered the Indus valley civilization?
A)    Sir leonard wooley
B)    V.S.Agrawal
C)    Dayaram sahni
D)    A.L.Basham
Answer: C

            22.  Which one of the following animals was not represented on the seals and terracotta art of the harappan               culture?
A)    Cow
B)    Elephant
C)    Rhinoceros
D)    Tiger
Answer: A

            23.  In which of the following years,the battle of buxar was fought?
             A) 1764
             B) 1766
             C) 1767
             D) 1761
             Answer: A

            24.  Tipu sultan died fighting the English forces under
            A) lord Cornwallis
            B) lord Wellesley
            C) lord Dalhousie
            D) lord hastings
            Answer: B

            25.  Who founded independent sultanate of Bengal?
            A) ilias shah
            B) murshid quli khan
            C) hussain
            D) alivardi khan
            Answer: B

History Quiz For SSC CGL, SSC CHSL AND Railway Ntpc All Competitive Exams History Quiz For SSC CGL, SSC CHSL AND Railway Ntpc All Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 11:18:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.