History Quiz For Railway Ntpc-2016 And SSC CGL Exams

History Quiz For Railway Ntpc-2016 And SSC CGL Exams
History Quiz For Railway Ntpc-2016 And SSC CGL Exams
         1.     The harppan civilization was discovered in the year
                A)    1901 
                B)    1921
                C)    1935
                D)    1942

                Answer: B

         2.     Who was the first europen to designate   Aryan as a race?
                A)    William jones    
                B)    h.h.wilson    
                C)    max muller   
                D)    general  Cunningham
                
                Answer: C
                
         3.      The word Gotra occurs for the first time in
                 A)    rigaveda 
                 B)    samaveda
                 C)    yajurveda 
                 D)    aryabhatta

                   Answer: A
               
         4.     The ancient name of north bihar was
                A)    vajji 
                B)    vasta
                C)    surasena  
                D)    Avanti
              
                 Answer: A
               
         5.     Buddha lived approximately at the same time as
                A)    Confucius 
                B)    Moses 
                C)    Prophet mohammad 
                D)    Hammurabi
               
                Answer:A


         6.     The ‘Tripitaka’ was written in
                A)    brahmi 
                B)    kharosthi 
                C)    pali 
                D)    Sanskrit

                  Answer:C
              
         7.     who among the following also had the name Devanama piyadasi?
                 A)    mauryan king ashoka
                 B)    Gautama Buddha
                 C)    mauryan king chandrgupta maurya
                 D)    bhagwan mahavira
    
                  Answer: A
                
        8.     Great stupa at sanchi is in
                A)    Utter Pradesh
                B)    Madhya Pradesh
                C)    Arunachal Pradesh
                D)    Andhra Pradesh
     
                Answer: B
                
        9.     Chandragupta maurya defeated
                A)    porus
                B)    Alexander
                C)    seleucus
                D)    ambhi

                Answer: C
                
       10.  Who among the following were contemporaries of kanishka?
               A)    nagarjuna ,ashvaghosha,vasumitra
               B)    kamban,banabhatta,ashvaghosha 
               C)    ashvaghosha,kalidasa,banabhatta
               D)    kalidasa,kamban,vasumitra
      
               Answer: A

      11.  Who was called by vindhya adhipati?
              A)    simuka
              B)    gautamputra satkami
              C)    ashoka
              D)    Chandragupta maurya
             
              Answer: B
              
  
12.   Who renovated sudarshan lake without using forced labour?
        A)    Chandragupta maurya
        B)    bindusar
        C)    ashoka
        D)    rudradaman

        Answer: D

      13.  Who was founder of pahar(kaveripattanam)?
              A)    karikala
              B)    senguttuvan
              C)    nendujeliyan
              D)    none of these

              Answer: A

      14.  who was the first known gupta ruler?
              A)    srigupta
              B)    Chandragupta 1
              C)    ghatotakacha
              D)    kumargupta 1
              Answer: A

      15.  the silver coins of the gupta period were known as
              A)    dinar
              B)    rupayaka
              C)    satamana
              D)    karsharpana

              Answer: B

      16.  harshavardhana was defeated by
              A)    prabhakaravardhana
              B)    pulkesin 2
              C)    narasimhavarmana
              D)    sasanka

              Answer: B

      17.  Who was written the ‘harshacharita’?
             A)    kalidas
             B)    banabhatta
             C)    vikramaditya 2
             D)    parimalgupta

             Answer: B

      18.  which among the following is the oldest dynasty?
             A)    maurya
             B)    glupta
             C)    kushan
             D)    kanva

             Answer: A

      19.  what do the painting of Ajanta depict?
              A)    Ramayana
              B)    Mahabharata
              C)    jatakas
              D)    panchatantra

              Answer: C

      20.  The subject-matter of Ajanta painting pertains to
              A)    Jainism
              B)    buddhism
              C)    vaishnavism
              D)    shavism

              Answer: B

      21.  who built the khajuraho temples?
              A)    holkars
              B)    scindias
              C)    bundela
              D)    chandela

              Answer: D

      22.  the dilwara temple is located at
              A)    bhubneswar
              B)    Aurangabad
              C)    khajuraho
              D)    mout abu

              Answer: D

      23.  the seven pagodas of mahabalipuram are a witness to the art patronised by the
              A)    pallavas
              B)    pandyas
              C)    cholas
              D)    cheras

              Answer: A

      24.  the famous idol of gomteshwar and famous jain temple is situated at
              A)    hampi
              B)    srirangapattam
              C)    sravanbelgola
              D)    mysore

              Answer: C

      25.  ‘ramayan’ the tamil version of the great epic Ramayana was made by
               A)    kamban
               B)    avvaiyar
               C)    ilango adigal
               D)    none of these

               Answer: A

      26.  Who among the fallowing laid the foundation of rashtrakuta empire?
               A)    dantidurga
               B)    amoghavarsha 1
               C)    dhruva
               D)    Krishna 1

               Answer: A

      27.  where did the traveller ibn batuta come from?
              A)    morocco
              B)    Persia
              C)    turkey
              D)    central asia

              Answer: A

      28.  the khalji sultans of delhi were
              A)    Mongols
              B)    afghans
              C)    turks
              D)    ajat tribe

              Answer: C

      29.  the lodi dynasty was founded by
              A)    Ibrahim lodi
              B)    sikandar lodi
              C)    bahlol lodi
              D)    khizr khan
              
               Answer: C
             
     30.  who was the first real king of sultanate?
              A)    qutubuddin
              B)    iltutmish
              C)    balbam
              D)    alauddin khalji

               Answer: B


History Quiz For Railway Ntpc-2016 And SSC CGL Exams History Quiz For Railway Ntpc-2016 And SSC CGL Exams Reviewed by SSC-IBPS on 12:20:00 Rating: 5
Powered by Blogger.