History Quiz For Railway And SSC CGl, SSC CHSl All Competitive Exams


History Quiz For Railway And SSC CGl, SSC CHSl All Competitive Exams
History Quiz For Railway And SSC CGl, SSC CHSl All Competitive Exams
               1. Who were the leaders associated with the santhal rebellion of 1855-56?
     A)   Siddhu and kanhu
     B)  Siddhu and chakara
     C)  Chakara and bogra
     D)  Dora and chakara
     Answer: A

             2. Who presided over the first session of all india kisan sabha?
     A)  Swami Sahajanand
     B) Indulal yajnik
     C) N.n.ranga
     D) P.c.joshi
     Answer: A

             3. The militant phase of the trade union movement in India was
     A) 1939-45
     B) 1926-39
     C) 1918-26
     D) 1914-18
     Answer: B

             4. Which was the working area of birsa munda?
     A)  Champaram
     B) Ranchi
     C) Balia
     D) Alipur
     Answer: B

             5. The all India kisan sabha was formed in
     A)  1926
     B) 1936
     C) 1946
     D) 1956
     Answer: B
            6. The first Indian factory act (1881) was passed by
    A)  Lord Curzon
    B) Lord Wellesley
    C) Lord Cornwallis
    D) Lord Ripon
    Answer: D

            7. The sepoy mutiny took place in the year
    A)  1757
    B) 1761
    C) 1836
    D) 1857
    Answer: D

           8. The modern historian who called the revolt of 1857 as the first war of independent was 
    A)  R.C.Majumdar
    B) S.N.Sen
    C) V.D.Savarkar
    D) Ashok Mehta
    Answer: C

           9. India war of independence 1857 is written by
               A)  S.N.Sen
               B) R.C.Majumdar
               C) V.D.Savarkar
               D)  S.B.Chaudhari
               Answer: C

          10. Where was the first session of Indian national congress held?
   A)  Calcutta
   B) Bombay
   C) Ahmedabad
   D) Allahabad
   Answer: B

          11. When was founded the Indian association?
   A)  1876
   B) 1884
   C) 1887
   D) 1890
   Answer: A

          12. Who was the first women president of Indian national congress?
   A)  Sarijin naidu
   B) Sucheta kripalani
   C) Rajakmari amrit kaur
   D) Annie besant
   Answer: D

          13. All India Muslim league was formed at
   A)  Lahore
   B) Aligarh
   C) Lucknow
   D) Dhaka
   Answer: D

          14. When did the attempt of murder of kingsford was made at muzaffarpur?
   A)  1908
   B) 1909
   C) 1907
   D) 1911
   Answer: A

          15. In which year did lord hardinge cancel the partition of Bengal?
   A)  1911
   B) 1904
   C) 1906
   D) 1907
   Answer: A

          16. Sir Aurobind ashram is situated in
    A)  Tamil nadu
    B) Karnatka
    C) Rameshwaram
    D) Pondicherry
    Answer: D
17. Who among the following established a republican government in abroad?
     A)  Raja mahendra ptatap
     B)  Subhash Chandra bose
     C)  Ras behari bose
     D)  None these
     Answer: A
           
           18. Who was the founder  of all india muslim league?
     A)  Syed ahmed khan
     B) Mohammad iqbal
     C) Agha khan
     D) Nawab salimullah khan
     Answer: D

           19. The first indication of the revoluationary movement in india was seen in
     A)  Maharashtra
     B) Bengal
     C) Punjab
     D) Rajasthan
     Answer: A

           20. Who founded swadesh bandhaw samiti?
     A)  Ashwin kumar dutt
     B) Pulin das
     C) Surya sen
     D) Barindra ghosh
     Answer: A

           21. Who defended aurobindo ghosh in the alipore bomb case?
     A)  W.c.bannerjee
     B) Surendra nath bannerjee
     C) Bipin Chandra pal
     D) Chitta ranjan das
     Answer: D

           22. When was established the muslim league?
     A)  1904
     B) 1906
     C) 1910
     D) 1915
     Answer: B

           23. Who led the salt Satyagraha movement with mahatma Gandhi?
     A) Annie Besant
     B) Mridula sarabhai
     C) Muthu lakshmi
     D) Sarojini Naidu
     Answer: D

            24. Who was the last British viceroy of india?
     A)  Lord Lintithgow
     B) Lord Wavell
     C) Clement antlee
     D) Lord Mountbatten
     Answer: D

           25. Who was the author of ‘my experiments with truth’?
     A)  Aurobindo ghosh
     B) Bal gangadhar tilak
     C) M.k. Gandhi
     D) Vinoba bhave
     Answer: C

           26. Who called Gandhiji ‘half naked begger’?
     A)  Mount batten
     B) Hastings
     C) Winstone churcill
     D) Jinnah
     Answer: C

           27. The famous INA trials took place in the red fort, Delhi in
     A)  1945
     B) 1946
     C) 1944
     D) 1947
     Answer: B

          28. Which one of the following slogans is attributed to subhash Chandra bose?
    A)  Jai jawan jai kisan
    B) Vande mataram
    C) Jai hind
    D) inqilab zindabad
    Answer: C

          29. Who among the following was a founder of the swaraj party?
    A)  Vallabh bhai patel
    B) Rajendra Prasad
    C) C.r.das
    D) Narendra dev
    Answer: C

          30. Where was the first peasant movement launched by Mahatma Gandhi?
    A)  Bardoli
    B) Dandi
    C) Champaram
    D) Wardha
    Answer: C



History Quiz For Railway And SSC CGl, SSC CHSl All Competitive Exams History Quiz For Railway And SSC CGl, SSC CHSl All Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 19:30:00 Rating: 5
Powered by Blogger.